Kalp hastalığı, dünya çapındaki tüm ölümlerin yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Diyet, kalp sağlığında önemli bir rol oynar ve kalp hastalığı riskinizi etkileyebilir. Dünya Kalp Günü kutlu olsun.
***
İşte kalbinize iyi gelecek besinler!
Ceviz
Ceviz, magnezyum, bakır ve manganez gibi harika bir mikro besin ve lif kaynağıdır. Araştırmalar, diyetinize birkaç porsiyon ceviz eklemenin kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. 2009 yılında 365 katılımcıyla yapılan bir araştırma, cevizle desteklenen diyetlerin LDL (kötü) ve toplam kolesterolde daha fazla düşüşe yol açtığını göstermiştir.
***
Bitter çikolata
Bitter çikolata, kalp sağlığını artırmaya yardımcı olabilecek flavonoidler gibi antioksidanlar açısından zengindir. Yapılan birkaç çalışma çikolata yemenin daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirmiştir.
***
Ölçülü çikolata (haftada 6 porsiyondan az) tüketmek koroner kalp hastalığı, felç ve diyabet riskinizi azaltabilir. Burada ölçü çok önemli , aman dikkat! Çünkü çikolatayı, sağlığı geliştirici özelliklerinin yanı sıra şeker ve kalorileri açısından da değerlendirmeliyiz. Kakao içeriği en az %70 olan yüksek kaliteli bir bitter çikolata seçtiğinizden emin olun ve kalp-sağlıklı faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için ölçülü olmaya dikkat edin.
***
Zeytinyağı
Aydınımızın ve Akdeniz diyetinin temel unsurlarından biri olan zeytinyağının kalp sağlığına faydaları araştırmalarla desteklenmiştir. Zeytinyağı, iltihabı hafifletebilen ve kronik hastalık riskini azaltabilen antioksidanlar içerir. Aynı zamanda, birçok çalışmanın kalp sağlığındaki gelişmelerle ilişkilendirdiği tekli doymamış yağ asitleri açısından da zengindir. Kalp hastalığı riski yüksek olan 7.216 yetişkinin katıldığı bir çalışma, en fazla zeytinyağı tüketenlerin kalp hastalığı geliştirme riskinin %35 daha düşük olduğunu göstermiştir.
***
Ayrıca, çalışmada daha yüksek zeytinyağı alımı, kalp hastalığından ölme riskinin %48 daha düşük olmasıyla ilişkilendirilmiştir. Zeytinyağını pişmiş yemeklerin üzerine gezdirerek veya salata ve soslara ekleyerek pek çok faydasından yararlanabilirsiniz.
***
Yağlı balık ve balık yağı
Somon, uskumru, sardalya ve ton balığı gibi yağlı balıklar, kalp sağlığına faydaları kapsamlı bir şekilde araştırılmış olan omega-3 yağ asitlerini içerirler.
***
Yağlı balıklardan elde edilen Omega-3 yağ asitleri, kalp hastalığı geliştirme riskinde koruyucu bir role sahip olabilir ve Kardiyovasküler hastalık olayları ve aritmi riskini azaltabilir. Başka bir araştırma, uzun vadede balık yemenin daha düşük toplam kolesterol, kan trigliseritleri, açlık kan şekeri ve sistolik kan basıncı ile bağlantılı olduğunu göstermiştir.
***
Eğer balık yiyemiyorsanız omega-3 takviyeleri almayı doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz. Balık yağı takviyelerinin kan trigliseritlerini azalttığı, arteriyel fonksiyonu iyileştirdiği ve kan basıncını düşürdüğü çalışmalarla gösterilmiştir. Krill yağı gibi diğer omega-3 takviyeleri de popüler alternatiflerdir.
***