Milli Mücadele’yi örgütleyen Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti’nin (ARMHC) devamı ve ilk adı Cumhuriyet Halk Fırkası olan CHP’nin simgesi, Aydın Kent Otogarı’nın çatısında da sıra sıra dizili olarak mevcut. Peki hiç, ‘Altı Ok’un ve ‘Altı Ok’taki 4. okta bulunan çentiğin neyi sembolize ettiğini düşündünüz mü hiç?
Öncelikle ‘Altı Ok’ Atatürk’ün hangi ilkelerini sembolize eder açalım; Devletçilik, Laiklik, Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devrimcilik. Peki, Milli Para’nın arka yüzüne bile döneminde ‘Bozkurt’u bastıran Atatürk’ün, CHP’nin ‘Altı Ok’ olarak simgesini belirlemesine ne neden oldu, hiç düşündünüz mü?
Esasen bu ülkeye aidiyetinin kökleri, Cumhuriyet tarihiyle yaşıt ya da öncesine uzanan hiçbir ferdin, Ulu Önder’in bizzat çizdirdiği Altı Ok ile de sorunu yoktur, olamaz da. Atatürk çizmiş ben de kendime bir sembol uydurayım diyerek esasında Ön Türklere ait olan ‘Svastika’yı Nasyonal Sosyalizm’in bayrağı yapan Faşist Diktatör Hitler’i de bir kenara bırakalım ama esasında Atatürk’ün neden CHP’nin simgesini ‘Altı Ok’ belirlemiş olduğunu kendimizce anlatalım…
Cumhuriyet Halk Partisinin amblemi, kırmızı zemin üzerine beyaz 6 oklu bayrak, bizzat Atatürk’ün talimatıyla İsmail Hakkı Tonguç tarafından Cumhuriyetin 10. yılında yani, 1933 yılında tasarlanmıştır. Atatürk’ün 6 ilkesini temsil ettiği belirtilse de aslında üstten dördüncü ve en uzun olan okun çentikli olmasının da bir sebebi vardır. Mesela CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin’e göre bu çentikli ok laikliği sembolize eder. Kimi CHP üst yönetimindekiler de bu çentikli okun laikliği ifade ettiğini söylese, kimileri başka değerler atfetse de gerçek, esasen bazılarına göreyse düpedüz bambaşka…
Geçtiğimiz yıl Aydın Atatürk Kent Meydanı’nda harmandalı zeybeği oynayan CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’ye göre ise bu çentik, devletçiliği tetikleyen özel sektörmüş. Oysa tabi ki gerçek tarihi derinlemesine irdeleyenlere göre sadece bu değildir. Çünkü bu çentik, bana göre anlam yüklemeyin denilemeyecek kadar derin bir anlamı olan bir çentiktir!..
Konuyu daha da açarsak bilindiği üzere Türkler, Oğuz Boyları olarak Üçok ve Bozok olmak üzere 2 ana kola ve sonrasında her ana kol 3 ana kola ayrılarak toplam 6 ok üzerinden arza yayılmıştır. Aslında Atatürk’ün 6 ok olarak çizdirdiği CHP amblemi, özünde sembolizm temelinde bakıldığında sadece ve sadece Oğuz Boylarını temsil eder. Dördüncü oktaki çentikse Türk Kara Kuvvetleri’nin Kurucusu Metehan’ın ıslık çalan oku olarak bilinen Çavuş Okudur!..
Peki Çavuş Oku nedir? Mete Han, bu savaş aletini düşmanın moralini düşürmek, cesaretini kırmak ve atıldığında sese çıkaracak bir yapıda tasarlamıştır. Okunun uç kısmındaki yapı olan temren üzerinde açılan ince özel delikler, ok fırlatıldığında tiz bir ses çıkarmakta, bu düşmana korkunç bir korku salmaktadır. Yani çentikli dördüncü ok, devletçiliği yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin dosta güven düşman korku verecek denli bir güce sahip olması noktasında belirlenecek temel esaslar bütünlülüğünü sembolize eder.
Umarım bir gün Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kurucu esaslarındaki ‘Misak-ı İktisadi’ ve ‘Misak-ı Milli’ temelinde bir silkiniş yaşar ve Metehan’ın ıslık çalan okundaki yankıyla başlayacak olan ‘Türk Asrı’ yeniden dünyaya nizam verir.