Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, “Efeler Hepimizin” sloganıyla başlattığı yeni projeyle Efeler’in geleceğini şekillendirmek için vatandaşların fikirlerine kulak vermeye karar vermiş. 

İlk bakışta, bu katılımcı yaklaşım kulağa hoş geliyor ancak Efeler’e yön verecek projelerin Yetişkin ve ekibi tarafından gerçek anlamda dikkate alınıp alınmayacağını, fayda sağlayacak nitelikte de olsa da hayata geçirebilme adına ortaya bir efor konulup konulmayacağını zaman gösterecek.

Öncelikle anladığım kadarıyla “Efeler’e Projeni Söyle, Şehrine Katkı Sağla” projesi vatandaşların şehrin yönetiminde söz sahibi olmasını hedefliyor. Bu noktada Başkan Yetişkin’in niyetinin katılımcı demokrasi anlamında samimi olduğunu umuyorum. Vatandaşların eğitim, sağlık, güvenlik, teknoloji ve sosyal kültürel alanlarda fark yaratacak proje önerilerinin neler olabileceğini esasen merak da ediyorum. Fakat burada aklımıza gelen ilk soru şu; Bu projeler gerçekten uygulanacak mı, yoksa dosya halinde tozlu raflara mı kaldırılacak? 

Katılım ve şeffaflık adına atılan bu adımların güzel olduğu elbette aşikar. Bu kapsamda ben Efeler’de yaşayan vatandaşların çok ciddi projeler önereceğine de yürekten inanıyorum fakat bu projelerin hayata geçirilmesi için somut adımlar atılıp atılmayacağı konusunda endişelerim yok değil. Netice olarak projelerini paylaşmak için zaman ve emek harcayacak olan Efeler’de yaşayan vatandaşlarımızın bu çabalarının dikkate alınmaması ve karşılığının ortaya konmaması söz konusu olursa bu tür bir girişim havanda su döğmekten de öteye gidemeyecektir. 

Bu çerçevede ben de bir proje önerimi, esasen Yetişkin’in ekibindeki bazı aklı evvellerin ‘Ne gerek var ya’ diyerek sümenaltı edeceğini ve bu nedenle de dikkate alınmayacağını düşünsem de bu köşe yazısı vesilesiyle aktarmak isterim; Bu kapsamda ‘Eğitim şart’ mottosuyla ilk proje önerim, kitap cafelerin evvela esaslı bir modernizasyondan geçirilerek tıpkı Helsinki Belediyesi’nin dijital eğitimi ve teknolojiyi yaygınlaştırmak amacıyla şehir genelinde kurduğu gibi dijital kütüphanelere dönüştürülmesidir. 

Ya da doğrudan doğruya örneğin Sevgi Yolu’nda ‘Milli Aydın Bankası’ içerisindeki uygun bir alanda dijital kütüphane de kurulabilir. Bu dijital kütüphanede öğrencilere ve hatta yetişkinlere de ücretsiz internet erişimi, online kaynaklar ve dijital eğitim materyalleri sunabilir. Ayrıca, gençler için kodlama atölyeleri ve teknoloji kulüpleri düzenleyerek bu sayede geleceğin donanımlı bireylerinin yetişmesine de vesile olabiliriz. 

Diğer alanlarda da bazı proje önerilerim olacak ancak proje çağrısının yapıldığı ilk günün hemen ardından tek tek sıralarsam unutulur gider diye düşünüyorum. Esasen eğitim alanındaki bahsettiğim bu proje önerimin kolaylıkla uygulanabilir olduğunu hesaba katarsak, bu önerim vesilesiyle Yetişkin’in bu çağrısındaki samimiyetini de net olarak görmeden diğer projeleri burada bana kalırsa alt alta sıralamanın da bir mantığı yok.  
Başkan Yetişkin, söz konusu proje çağrısında, “Şehrimize katkı sağlamak isteyen tüm hemşehrilerimizi projelerini bizimle paylaşmaya davet ediyorum. Efeler’i hep birlikte daha aydınlık bir geleceğe taşımak mümkün” diyor. 

Temennimiz, bu çağrının sadece vaat olarak kalmaması ve elle tutulur gözle görülür ölçekte gerçek projelere dönüşmesidir. Eğer bu katılımcı yönetim modeli gerçekten işlerse şüphe yok ki Efeler’in daha aydınlık ve yaşanabilir bir geleceğe taşınması elbette daha mümkün olacaktır.
Netice itibariyle herkesin fikrine açık olmak, dinlemek ve uygulayabilmek elbette zordur ama imkansız değil. Efeler’i daha iyi bir yer yapmak için Başkan Yetişkin’e ve belediye ekibine tavsiyem madem ki böyle bir çağrıda bulundunuz projelerin sadece kağıt üzerinde kalmamasıdır. 

Bu çağrıya eğitim alanında bir proje önerisiyle karşılık vermişken şuna da değinmek isterim esasen sadece dijital kütüphane değil, aynı zamanda Efeler’de örneğin içinde bulunduğumuz yaz tatilinde dezavantajlı öğrencilere yönelik kapsamlı yaz okulu programlarının düzenlenmesi de harika bir fikir olabilir fakat bu tür projelerin hayata geçmesi için güçlü bir irade ve kararlılık gerekiyor. 

Bu çerçevede “Efeler’e Projeni Söyle, Şehrine Katkı Sağla” projesi kapsamında Yetişkin’e bir tavsiyem de proje önerileri alındıktan sonra, belirli bir takvim dahilinde bu projelerin mutlaka değerlendirilmesi ve hayata geçirilmesinin sağlanmasıdır. 

Ayrıca bir başka önemli husus da şeffaflıktır. Belediye, hangi projelerin seçildiğini ve neden seçildiğini açıkça vatandaşlarla paylaşmalıdır. Böylelikle, vatandaşlar önerilerinin dikkate alındığını ve gerçekten değerlendirildiğini de açık seçik görebilirler. 

Son söz; Umarız Yetişkin seçim döneminde verdiği bazı proje vaatleriyle birlikte vatandaşların proje önerilerini de samimiyetle dikkate alarak işe koyulur. Eğer aksi olursa bu durum inanın vatandaşın aklıyla alay etmekten öteye geçmez biline!