Geçtiğimiz hafta Aydın’da 500 bin incir ağacının kuruduğu yönünde iddialar ulusal basında gündem oldu.

Tabi bu rakam afaki olduğu için biz de yetkililere konuyu sorduk, soruşturduk.

Edindiğimiz bilgilere göre Aydın’da değil 500 bin, bin adet kuruyan incir ağacı dahi yok. Dahası rekolte de artış var.

Ancak son iki yıldır yurtdışına ihracat amaçlı gönderilen ancak aflatoksin nedeniyle ilimize geri gelen incirleri de es geçemeyiz.

Eldeki veriler ışığında bu sene 206 ton, geçen 256 ton incir geri gelmiş.
Son iki yılda yaptığımız toplam ihracatın 91 bin ton olduğu ortadayken esasen 462 ton incirin geri gelmesi afaki bir sayı değil ancak yine de üzerinde durulması gerekiyor. Bu noktada ihracatçı firmaların ciddi denetlemeden geçirilmesi ‘Aydın İnciri’nin itibarı açısından da da büyük önem taşıyor.

Aydın’da bilindiği üzere tarımsal ürün ihracatında en önemli paya sahip kuru incir ihracatı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirttiği bilgiler ışığında bakıldığında; 2019/1793 sayılı AB Komisyon Uygulama Tüzüğü ve buna bağlı olarak bakanlığın hazırladığı ilgili prosedürler çerçevesinde yürütülüyor.

Bu kapsamda Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tüm ürünlere ilişkin tüzükten kaynaklı olarak kontrollerini yapmaktan sorumlu. Bu kontrollere dönük olarak gerekli numuneler alınarak aflatoksin analizi yaptırılıyor ve uygun olan partilerin ihracatına izin veriliyor.

Hal böyleyken son iki yılda 462 ton incirin yurtdışında geri gönderilmesi de üzerinde ciddi ciddi düşünülmesi gereken bir konudur.

İhracata izin veren Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri bu incirlerin geri gönderilmesinde doğrudan doğruya sorumludur.

Temennimiz gelecek yıllarda da işin daha sıkı tutulması ve denetimlerin prosedür olarak değil titizlikle yapılmasıdır.

Sonuç olarak Aydın İnciri, bu ilin kestane, pamuk ve zeytin ile birlikte dört efesinden biri olmakla beraber aynı zamanda ‘Baş Efesi’dir!
Baş Efemiz Aydın İnciri’nin dolayısıyla yurtdışından değil 462 tonunun 1 tonunun bile geriye gönderilmemesi noktasında herkes üzerine düşeni layıkıyla yapmalıdır.

Dünya’da tanınan ve her geçen yıl artan kalitesiyle de yüz akımız olan AB Coğrafi İşaret Tescilli Aydın İnciri, ilimizin gözbebeğidir, geriye gönderilerek itibarının sarsılmaması ildeki üreticiler ve ihracatçı firmalar nezdinde de büyük önem taşımaktadır.

DİĞER YAZILARI