Çocuğunuzla her yaş için uygun olarak görülen bir film izlediğinizi hayal edin. Birkaç dakika sonra filmdeki bir karakter çocuğunuzu korkutuyor. Böyle bir durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Çocuğunuz korktuğu zaman nasıl davranmalısınız? Siz onun sadece bir film olduğunu ve izlediğiniz şeyin gerçek olmadığını biliyorsunuz. Fakat çocuğunuzun dünya algısı ve anlamlandırma becerisi, henüz tam anlamıyla gelişmedi. Bu yüzden de izlediğiniz ya da dinlediğiniz şeyin gerçek olmadığını ve bu yüzden de ortada gerçek bir tehdit olmadığını onlara açıklamak doğru olabilir. Gördüğünüz şeyin gerçek olmadığını çocuğunuza ne kadar iyi anlatırsanız anlatın yine de korkabilir. Her zaman filmi durdurabilirsiniz, fakat unutmayın ki korkuları bir anda silinip gitmez. Dolaylı bir şekilde ya da doğrudan beyinlerinde kalır. Çocuklar pek çok şeyden korkar. Çocukluk korkuları normal ve yaygındır. Bu nedenle, çocuğun desteklendiğini hissetmesi önemlidir. Bu şekilde kendilerine daha fazla güvenecek ve korkularıyla yüzleşebileceklerdir.
Gereksiz Korkulardan Kaçınmak
Çocukları kasıtlı olarak korkutmamak önemlidir. Örneğin, çocuklara canavar, cadı gibi şeylerden bahsetmekten kaçının. “Eğer …….. yapmazsan, seni öcülere veririm”, çocukların bir şeyler yapmasını sağlamak için korkunç bir stratejidir. Çocuğun hikayelerdeki, filmlerdeki ve dizilerdeki karakterlerin gerçek olmadığını anladığından emin olun. Birinin onları hayal ettiğini, kıyafetlerinin ve makyajlarının sahte olduğunu yani gerçek hayatta var olmadıklarını vurgulayın.
Çocuklarınızın Korkularını Küçük Görmeyin
Empatik olmayı unutmayın. Çocukların dünyayı sizin yetişkin bakış açınızdan görmelerini sağlamanın bir yolu yoktur. Sorunlarını küçültmek yerine onlarla empati kurmalısınız. En önemlisi, onlarla alay etmeyin ya da onlara gülmeyin. Sonuçta size komik gelen bir şey bir çocuğa korkunç gelebilir. Onu anladığınızı hissettirin. Çocuğunuz korktuğu zaman, onu güvende hissettirmelisiniz. Korkularını görmezden gelmeyin veya onlara yalan söylemeyin. Samimiyet ve dürüstlük çocuğunuzun sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Mümkün olduğunca gerçeği kullanın, böylece çocuk korktuğu şeyin göründüğü kadar korkunç olmadığını görsün. Çocuklar sıklıkla bir yetişkine saçma gelen şeylerden korkar. Bu bir çocuğa takma adla seslenmeye çok kolayca dönüşebilir. “Korkak olma” ya da “Bebek gibi davranma” çok sık görülen sözlerdir. Bu kötü bir davranıştır çünkü çocuğa kendini daha güvensiz ve yanlış anlaşılmış hissettirir.
Onları Korkutan Şeyleri Yapmaları İçin Zorlamayın
Bir çocuk korkuyorsa, onu korktuğu şeye maruz bırakmak her zaman en iyi çözüm değildir. Aslında tam tersi bir etkiye sahip olabilir ve onları daha da korkutabilir. Bu nedenle onlara izlemek istemedikleri bir şeyi izletmeyin, sevmek istemedikleri bir köpeği okşamayın, hız trenine binmeyin veya korkunç bir hikaye anlatmayın. Bir çocuğu korkularıyla başa çıkması için tek başına bırakmak iyi bir fikir değildir. Karanlık bir odada tek başlarına oturmak kaygılarını artırabilir ve korkularını daha da güçlendirebilir.
Kendi Korkularınızı Onlara Aktarmayın
Yetişkinlerin kendi korkuları vardır ve bunları çocuklara aktarmamaları gerçekten önemlidir. Yardım edemeyeceğinizi düşünüyorsanız (örneğin bir örümcek gördüğünüzde çığlık atıyorsanız), başka bir başa çıkma stratejisi bulmanız gerekir. Kendi korkularınızla yüzleşmeye çalışın ki hayatınızdaki çocuklar da onlarla başa çıkmak zorunda kalmasın. Sizi model aldıklarını unutmayın.