Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Kulak ağrısı da diş ağrısının yansıması olabilir mi?
Araştırmalara göre, kalp krizi ağrılarının yüzde 6‘sı dişe vurarak, diş ağrısı zannedilebiliyor. Diş çürüğü olan bir kişi kalp krizi geçiriyorsa, ağrıyı çürük dişe yorarak önemsemiyor. Ağrı kesicilerle ağrı geçiştirilmeye çalışılırken hasta hayatını kaybedebiliyor. Bu sebepten dolayı, özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilere diş ağrılarını kendi kendilerine geçirmeye çalışmaları asla önerilmiyor.
2-Kalp rahatsızlığı bulunan biri çürük dişini çektirmeli mi dolgu mu yaptırmalı?
Öncelikle mutlaka hem kendi doktoruna hem de diş hekimine danışılması gereken bir durum. Çoğunlukla biz diş hekimleri çekmekten ziyade kurtarmak için elimizden geleni yapmayı seçeriz fakat daha önceden işlem görmüş bir dişse, bir kaç kez kanal tedavisi denenmiş ve iyileşmeyen bir lezyon varlığı varsa normal hastalara göre bakteriyemi riski daha yüksek olan bu hasta grubunda çekime de gidebiliyoruz. Fakat dediğim gibi artı ve eksileriyle gerçekten iyi bir değerlendirme yapılması mutlaka gereklidir.
Gelelim bu haftaki konumuza. Bu hafta diş eti kanamalarının sebepleri ve hangi tür rahatsızlıkların belirtisi olabileceğinden bahsedeceğim sizlere.
Diş eti kanamasının bireyin sağlığını tehdit etmesi, diş etlerinde aşırı derecede plak birikmesiyle başlar. Plak birikimi sonucunda ortaya çıkan gingivitis adı verilen yapışkan ve renksiz bakteri plağı, diş etlerinde iltihaplanmaya neden olur. Bu plaklar zamanla kanamalara neden olur ve bireyin sağlıksız diş etlerine sahip olmasına sebep olur. Aşırı plak birikimi kanamalara sebep olacağı gibi periodontitis adı verilen ve çok daha ciddi bir sağlık problemi olan çene kemiği hastalığına da yol açabilir. Ağızda meydana gelen bu ve bunun gibi hastalıklar bireyin sağlığını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine yol açar. Bu nedenle diş eti kanaması ciddiye alınmalı, bu soruna yol açan nedenler bir diş hekimine danışılarak öğrenilmeli ve tedavi sürecine bir an önce başlanmalıdır.
Diş eti kanaması, diş etlerinde meydana gelebilecek hastalıkların bir belirtisi olsa da başka sağlık sorunlarına bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Diş eti kanamaları dişlerin çok sert fırçalanması, diş ipinin çok sert kullanılması veya protezlerin yanlış kullanımı sebepleriyle meydana gelebilir. Bu ve bunun gibi günlük sorunların yanı sıra diş eti kanaması periodontitis, lösemi, trombosit eksikliği ,çok sert fırçalama,gebelik sırasındaki hormonal değişiklikler,hatalı diş ipi kullanımı,maloklüzyon (kapanış bozukluğu),sigara içme,enfeksiyon,kötü beslenme,kan sulandırıcı ilaçların kullanımı,C veya K vitamini eksikliği,diyabet,kalp hastalığı gibi hastalıkları da işaret edebilir.
Peki diş eti kanaması teşhisi nasıl konulur?
Diş eti kanaması çoğu zaman bir neden değil sonuçtur. Bu sonucu önleyebilmek için düzenli olarak bir uzmandan yardım almak gerekir. Günlük ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmalı, buna ek olarak en az 6 ayda bir diş hekimi muayenesinden geçilmelidir. Diş hekimi muayenesi ile ağız sağlığına ilişkin tüm sorunlar kolaylıkla tespit edilebilir. Muayene sırasında diş hekiminin yapacağı muayene ve hastanın da yaşadığı sorunları hekimi ile paylaşması sonucunda olası diş hastalıkları kolaylıkla teşhis edilebilir. Bazı durumlarda hekim tarafından tanıyı kolaylaştırıcı bazı testler de istenebilir. Tüm bu işlemlerin ardından diş eti kanaması ve ağız sağlığına ilişkin diğer sorunların temelinde yatan neden tespit edilebilir ve uygun bir tedavi sürecine başlanabilir.
Diş eti kanaması tedavisinde ilk adım bireysel olarak ağız bakımının düzenli ve özenli bir şekilde yapılmasıdır. Günlük ağız bakımının yanı sıra yılda 2 kez, teşhisi konulmuş bir ağız ve diş sağlığı hastalığınız var ise hekiminizin önereceği sıklıkta diş muayenesi olmalısınız.
Dişlerin doğru bir şekilde fırçalanması ve diş ipi kullanımı diş plağı oluşumunu en aza indireceğinden diş eti kanaması riskini de önemli ölçüde azaltacaktır. Diş eti kanaması çoğu zaman bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı olduğundan gargaraların kullanılması da kanamaların oluşmasını engelleyebilir. Lakin gargara seçimi konusunda da mutlaka hekiminize danışmanızı tavsiye ederim. Özellikle klorheksidin içerikli gargaralar uzun dönemde diş renklenmelerine de sebep olduğundan dikkatli kullanılmalıdır. Bunun haricinde papatya çayıyla gargara yapmak da dişetlerinizi rahatlatıp kanamayı azaltacaktır.
Çoğu zaman hastalar özellikle de dişeti kanması olanlar diş etlerine zarar vermemek için yumuşak uçlu diş fırçası kullanmayı tercih etse de yumuşak fırça kullanımı bazı durumlar haricinde çok da önerilmez. Çünkü aktif bir temizleme sağlanamadığı için daha çok plak birikimi ve daha çok kanama problemiyle geri döner bu durum. Orta sertlikte, düz saplı ve düz fırça kıllı bir fırçayla etkili bir temizlik yapabilirsiniz.
Özellikle hassas diş etine sahip bireyler bu tarz diş fırçalarını tercih etmelidir ve mutlaka hekim tavsiyesi olmalıdır.
Bunların yanı sıra diş eti kanaması sorunu daha ileri boyutta olan ve günlük yaşamı, yemek yemeyi ve ağız bakımını aşırı derecede zorlaştıran bireylerde birtakım ilaç tedavilerinin de uygulanması gerekebilir. Bunun için ilaçlar, özel diş macunları, gargaralar ve ağrı kesiciler önerilebilir. Hekimin önerdiği tedavi ve doğru bir ağız bakımı ile diş eti kanaması sorununu tamamen ortadan kaldırabilmek mümkün olacaktır.
Eğer siz de diş eti kanaması sorunu yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmalı ve muayene olmalısınız. Diş etlerinizde kanamaya yol açan herhangi bir hastalığa sahipseniz, buna yönelik tedavi alarak bu sorunu tamamen önleyebilir, ileride karşılaşabileceğiniz diş kaybına kadar ilerleyebilecek ciddi sorunların önüne geçebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.