Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
***
1-Kalp hastasıyım ve kan sulandırıcı kullanıyorum, implant yaptırabilir miyim?
Öncelikle geçirilmiş bir ameliyat öykünüz varsa süresi ve kan sulandırıcıyı kullanma süreniz en önemli etken. Bu nedenle öncelikle bu rahatsızlığınızla alakalı sizi takip eden doktoruna danışarak kan sulandırıcınızı kesip kesemeyeceğimizi öğrenip ona göre bir planlama yapılması gerekir. Ama kalp hastası olmanız kesinlikle implant yaptırmanıza engeldir görüşü doğru değildir.
***
2-Şeker hastaların implant tutmuyor mu?
Şeker rahatsızlığı kemik yapınızda beslenme bozukluğu ve iyileşme gecikmesine sebep olabilen bir rahatsızlıktır. Lakin kontrollü diyabet hastasıysanız yani ilaç kullanımınız düzenli ve uzun süreli şeker belirteci olan HbA1c değeriniz belirlenen sınırlar içerisindeyse; implant operasyonu sonrası o bölgeyi temiz tutup bakımını yaparsanız herhangi bir problem yaşamadan uzun süre implant ve protezinizi kullanabilirsiniz.
***
3- İmplant yerleştirilirken ağrı ve acı hissedilir mi?
Cerrahi bir işlem olan implant operasyonundan önce hastaya lokal anestezi uygulanır. Bu yüzden cerrahi işlem sırasında hasta hiçbir şekilde acı veya ağrı hissetmez. İmplant yapılan hastalarda aynı gün anestezi etkisi dağıldıktan sonra hafif ağrılar olabilir. Bu da kemikte yapılan bir işlem olmasında kaynaklı olup diş çekiminden sonra yaşanan hassasiyet ve ağrıya benzer bir ağrı olabilmektedir.
Gelelim bu haftaki konumuza. Bu hafta en sık karşılaştığım bir sorunu cevabı hakkında konuşmak istiyorum. Diş macunları.
***
Ağız ve diş sağlığı temizliğinde fırçalama tekniği, mekanik temizliğin önemi kullanılan ürünlerden çok daha önemli. Hastalarımız diş eti çekilmesi, diş eti kanamaları, diş aşınma ve hassasiyeti gibi şikâyetlerle kontrole geldiklerinde çoğunlukla gördüğümüz şey yanlış fırça veya yine yanlış fırçalamadan kaynaklı oluşan problemler.
***
Yani cerrahi operasyon sonrası kullanılacak seviyede çok yumuşak bir fırça günlük kullanım için yeterince plağı temizlemediği için plak birikimine ardından diş eti iltihaplarına ve kanamalarına sebep olabiliyor. Ya da aşırı sert bir fırça kullanımı veya sert fırçalama tekniği dişlerde istenilmeyen aşınmalara sebep olabiliyor. Hatta bazen hastalar bu aşınmaları diş eti çekilmeleri ile karıştırabiliyor. Hangi ürünleri kullanmalıyız sorusunun cevabına gelince orta sertlikte, düz fırça kıllarına sahip diş fırçaları diyebilirim.
***
Ama sadece fırçalama yeterli değil. Diş ipi ve ağız duşu gibi tamamlayıcı ağız ve diş temizleyicilerini de olaya dahil etmek gerekiyor. Diş ipi kullanımına çok da alışkın olmayan bir toplum olsak da neyse ki yeni nesil bu konuda biraz daha açık fikirli.
***
Diş ipi de fırçalama kadar önemli ve olmazsa olmaz. Çünkü özellikle diş fırçasının ulaşamadığı alanlarda kalan gıda artıklarını uzaklaştırmak için en etkili yöntem. Nitekim çürüklerin çoğu, özellikle de ara yüz çürüğü olarak isimlendirdiğimiz çürükler, dişin fırçalanmasına rağmen kalan artıklar yüzünden oluşuyor.
***
Bu sebeple özellikle diş araları sık olan hastalarda diş ipi muhakkak kullanılmalı. Diş aralarında boşluklar olan hastalar için ise diş ipi yeterli gelmeyeceği için diş arası fırçalarının kullanımı daha uygun olacaktır. Ama hangisini kullanmanız gerektiğini öğrenmek için bir hekim kontrolünde yol almanız önemli.
***
Ağız duşu uzun zamandır var olan bir ürün olsa da toplum gerekliliğini yeni yeni öğrenmeye başlıyor. İçeriğinde bulunan su haznesine koyduğunuz su, gargara karışımını ağız içine uygun basınç ve kuvvette püskürterek diş aralarında, diş ceplerinde, köprü altı ve implant çevresinde hatta ortodonti tedavisi gören hastalarda braket çevresinde birikmiş plağı temizlemede oldukça etkili bir ürün. Bu sebeple etkili ve tam bir temizlik için istediğimiz uygulamalar diş fırçalama, diş ipi ve ağız duşu kullanımı. Zaten bu uygulamaları düzenli olarak kullanan hastalar etkili temizlik sağladıklarından çürük ve ağrı sebebiyle değil hekimlerine yalnızca yıllık kontrolleri için gidiyorlar.
***
Diş macunu kısmına gelirsek; aslında macun temizlemeden ziyade fırçalamayı kolaylaştıran, tat olarak mide bulantınızı önleyen ve fırçalamayı daha kabul edilebilir bir hale getiren bir araç desek pek de yanlış olmaz.
***
Peki ne derece önemli bu macun seçimi dersek; bir çok içerikle üretilen bunca macun varken seçim yapmak hastalar için epey zor olmakta. En pahalısı mı, en ünlü olan marka mı, içerisinde flor olmayanı mı, olanı mı diye diye uzar gider bu liste.
***
Kısa ve basit bir cevabı var aslında. Eğer ileri derece diş eti çekilmeniz ve diş hassasiyetiniz mevcut değilse içerisinde 1450 ppm flor içeren herhangi bir macunu kullanmanız hem temizleme hem de diş sağlığınız için yeterli olacaktır. Bu değere paketin arkasında içerikler kısmından ulaşmanız mümkün.
***
Pek çok insan florun zararlı olduğunu düşünse de, bununla alakalı bilimsel temeli olmayan bazı yazılar ve tv programları bilgi verse de yıllardır kullanılan ve üzerine çıkabilecek pek de farklı madde bulunamadığı için hala daha çürük önleme en etkili ajan flordur. Toksik etkisi ve zehirlenmeye yol açtığı söylese de tek seferde bir tüp macun yutmadığınız sürece böyle bir etkisi mümkün değildir.
***
Ana düşüncemize gelecek olursak da diş sağlığınız için asıl önemli olan düzenli bir fırçalama düzeni ve fırçalama tekniğinin yanında florlu bir macun kullanmanızdır. Bununla ilgili diş hekimlerinizden de ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
***