Beynimiz, vücudunuzun kontrol merkezi olan, kalbinizin atmasını ve nefes almanızı sağlamaktan hareket etmenize, hissetmenize ve düşünmenize kadar birçok fonksiyondan sorumlu olan önemli bir organdır. Sağlıklı yaşam fonksiyonları için beyninizi en üst düzeyde çalışır durumda tutmak gerekmektedir. Yediğiniz yiyecekler beyninizi sağlıklı tutmada rol oynar ve hafıza ve konsantrasyon gibi belirli zihinsel görevleri iyileştirebilir. Peki, hangi besinler hafızamızı güçlendirir? Gelin birlikte inceleyelim.
1. Yağlı balık
Konu beyne gelince aklımıza ilk yağlı balıklar gelir. Somon, alabalık, ton balığı, ringa balığı zengin omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Beyninizin yaklaşık %60'ı yağdan oluşur ve bu yağın yarısı omega-3 yağ asitlerinden oluşur. Beyniniz, sinir hücreleri oluşturmak için omega-3'leri kullanır ve bu yağlar öğrenme ve hafıza için gereklidir.
Omega-3'ün başka faydaları da vardır. Yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi yavaşlatabilir ve Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olabilirler. Öte yandan, yeterince omega-3 almamak, öğrenme bozukluklarının yanı sıra depresyonla da bağlantılıdır.
Bazı araştırmalar ayrıca düzenli olarak balık yiyen insanların beyinlerinde daha fazla gri maddeye sahip olma eğiliminde olduğunu öne sürüyor. Gri madde, karar vermeyi, hafızayı ve duyguyu kontrol eden sinir hücrelerinin çoğunu içerir.
2.Zerdeçal
Zerdeçal, danışanlarımın listesine bol bol eklediğim güzel bir baharat. Bu koyu sarı baharat, beyin için oldukça önemlidir. Zerdeçaldaki aktif bileşen olan kurkuminin kan-beyin bariyerini geçtiği gösterilmiştir, yani doğrudan beyne girebilir ve oradaki hücrelere fayda sağlayabilir.
Kurkumin, Alzheimer'lı kişilerde hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca bu hastalığın ayırt edici özelliği olan amiloid plakların temizlenmesine yardımcı olabilir.
Kurkumin, ruh halini iyileştiren serotonin ve dopamini artırır.
3. Kabak çekirdeği
Kabak çekirdeği, vücudu ve beyni serbest radikal hasarından koruyan güçlü antioksidanlar içerir. Ayrıca mükemmel bir magnezyum, demir, çinko ve bakır kaynağıdırlar.
Çinko, sinir sinyalizasyonu için çok önemlidir. Çinko eksikliği, Alzheimer hastalığı, depresyon ve Parkinson hastalığı dahil olmak üzere birçok nörolojik durumla ilişkilendirilmiştir. Magnezyum, öğrenme ve hafıza için gereklidir. Düşük magnezyum seviyeleri migren, depresyon ve epilepsi gibi birçok nörolojik hastalıkla bağlantılıdır. Beyniniz, sinir sinyallerini kontrol etmeye yardımcı olmak için bakır kullanır.
Araştırmalar, kabak çekirdeğinden ziyade çoğunlukla bu mikro besinlere odaklanıyor. Bununla birlikte, kabak çekirdeği bu mikro besinlerde yüksek olduğundan, diyetinize kabak çekirdeği ekleyerek faydalarından yararlanabilirsiniz.
4.Yumurta
Yumurta, B6 ve B12 vitaminleri, folat ve kolin dahil olmak üzere beyin sağlığına faydalı besin maddelerinin iyi bir kaynağıdır.
Kolin, vücudunuzun ruh halini ve hafızayı düzenlemeye yardımcı olan bir nörotransmitter olan asetilkolin oluşturmak için kullandığı önemli bir mikro besindir. Çalışmalar, daha yüksek kolin alımının daha iyi hafıza ve zihinsel işlevle bağlantılı olduğunu bulmuştur.
Yumurta, folat açısından zengindir. Demansı olan yaşlı kişilerde folat eksikliği yaygındır ve araştırmalar folik asit takviyelerinin yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi en aza indirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Beslenme ve besinler beyin sağlığımız için oldukça önemlidir. Hafızanızı güçlendirmek üzere bu besinleri beslenmenize ekleyebilirsiniz. Sağlıkla kalın...