Yüzyıllardır bazı bitkiler deneme yanılma ya da tesadüfen faydaları keşfedilmiş, hastalıkların tedavisinde kullanılagelmiştir. Ben bugün sizlere bu şifalı bitkilerden biri olan ısırgan otunun faydalarından bahsetmeye çalışacağım.
İnsanlık beslenme, barınma, ısınma, yaralarını iyileştirmek ve hastalıklarını tedavi etmek için bitkilerden faydalanmayı bundan asırlar önce öğrenmeye başladı. Milattan önce 5000’li yıllarda insanların tedavilerde kullandığı 250 adet bitkinin var olduğu yapılan incelemeler sonucunda ortaya konmuştur. Zamanla ilaçların üretime girmesi, tıbbi aromatik bitki kullanımının da azalmasına neden oldu. 1900’lü yıllardan sonra, insanların ilaçların yan etkilerini keşfetmesiyle ve yiyecek ve içeceklerde bulunan sentetik maddelerin insan sağlığına verdiği zararların fark etmesiyle doğal ürünlere olan talep artı.
Toprağın, doğanın biz canlılara sunduğu şifalı bitkiler arasında yer alan ısırgan otunun latince adı Urtica dioica olarak geçip, ‘yanmak’ anlamına gelir. Isırgan otunun yaprakları kaşıntı, kızarıklık ve şişlik meydana getirebilir ve dokunulduğu yerde yanma hissi vermesinden dolayı bu ismi almıştır. Isırgan otu ülkemizde her bölgede yetişen yabani bir ottur ve ilkbahardan kışa kadar toplanır.
Isırgan otunun faydaları nelerdir diye sorarsanız; A ve C vitamini içeriğinden dolayı antioksidandır. Göz sağlığı için bire bir olan ısırgan, kansere karşı koruyucudur, özellikle prostat kanserine iyi geldiği çalışmalarda görülmüştür. K vitamini içerdiği için kan pıhtılaşmasında, kemikleri güçlendirmede ve kalp-damar sağlığını korumada da etkin olduğu kanıtlanmıştır. İçeriğinde bulunan demirden dolayı kansızlık sorunu yaşayanlar da tüketebilir. Öte yandan potasyum ve fosfor içeriği yüksek olduğu için böbrek hastalarının doktor kontrolünde tüketmeleri önerilir. Isırgan otu saç ve cilt sağlığı için önemli etkileri olmasından dolayı dermatologlar tarafından da önerilir. Günümüzde baktığımızda saç ve yüz bakım ürünlerinde ısırgan otu olduğunu görebiliriz. Bunun gibi daha nice faydalarını sayabileceğimiz ısırgan otunu gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Tabi ki yine her zaman olduğu gibi alerjik bir rahatsızlığınızın olmadığını bilerek bu tür bitkileri tüketmenizde fayda var.