Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte vatandaşların bir bölümü tedbirlerini alırken bir bölümü ise hiç virüs yokmuş gibi gündelik hayatını sürdürüyor. Normalleşme süreci başladı ama nereler açık nereler kapalı, ne tür denetimler yapılıyor gibi deli sorular kafamıza takılıyor.
Koronavirüs vaka sayılarının düşmesiyle birlikte 1 Haziran’dan itibaren kontrollü normalleşme süreci başlatıldı. İnsanların toplu kullanım alanları belirlenen kurallar çerçevesinde hizmet vermeye başladı. Sağlık Bakanlığı hangi sektörün nasıl tedbirler alması gerektiğini listeler halinde sıraladı. Bazı esnaflar belirlenen kurallar çerçevesinde tedbirini alırken bazı esnafların ise hala eksiklerinin olduğunu görüyoruz. Özellikle Aydın’da sayısı oldukça fazla olan kahvehana ve kıraathanelerde hala çaylar bardaklarda müşterilere sunuluyor. Kahvehana işletmecisinin en ufak bir ihmali olası koronali bir kişiden virüsün herkese bulaşmasını sağlayabilir. İkinci bir dalganın daha yaşanmaması için yetkili kurumların insanların toplu kullandığı alanları denetlemesini bekliyoruz.
İkinci bir dalga olmasını istemiyorsak herkesin elini taşın altına koyup tedbirlerini alıp normal yaşamını kontrollü şekilde sürdürmeli.
KARAR VAR UYGULAYAN YOK
Aydın’da şehirlerarası seyahat kısıtlamasının kalkmasının ardından Valilik tarafından maske takma zorunlu hale geldi. İlk günlerde maske takma zorunluluğuna herkes büyük ölçüde riayet ediyordu. Polis ekipleri, yaptıkları denetimlerde vatandaşları uyarıp hatta maske dağıtıyordu. Normalleşmenin başlamasıyla birlikte vatandaşlar maske takmayı büyük oranda bıraktı. Turizm bölgesi olan Aydın’da Türkiye’nin 81 ilinde insanlar geliyor. Tedbirleri elden bırakmayalım hem kendimizi hem de sevdiklerimizin sağlığı için sosyal mesafeye uyalım, maskelerimizi takalım ve bol bol elimizi yıkayıp dezenfekte edelim. Yoksa fazla normalleşmekle ikinci dalgayı tetikleyeceğiz.
HASTANELER
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü fazla yoğunluk yaşanmaması adına randevu verdikleri hasta sayısında artışa gitti. Bu yapılan açıklama yetersiz bir açıklamaydı kanımca. Neden diyeceksiniz mesela Aydın’daki hangi hastane günlük kaç hasta randevu alacak açık açık rakamları yazsalar daha güzel olurdu. Ama vatandaşlar hala tedirgin ve hangi hastaneye gideceği konusunda akıllarında deli sorular var. Aydın Sağlık İl Müdürlüğü artık vatandaşların kabusu haline gelen koronaya açıklık getirip hangi hastanelerde tedavi olabileceğini ve ne tür tedbirlerin hastanede alındığını açıklamalı. Ayrıca yüzlerci diş ağrısı çeken vatandaşlar, ne zaman gönül rahatlığıyla diş tedavisi yapabilecek. Diş hastanesinde sadece acil hastalara mı bakılıyor nasıl bir hizmet veriliyor açıklama yapıp halkı aydınlatırsa Sağlık Müdürlüğü daha güzel olur.
NE OLACAK HALI SAHALARIN DURUMU
Koronavirüs nedeniyle Aydın’daki spor alanları ve halı sahalar kapatıldı. Spor alanları açıldı ama halı sahaların durumu belirsizliğini koruyor. Bir müdürü arıyorsun halı saha ne zaman açılacak bize bağlı değil diyor, diğerini arıyor bilmiyorum diyor. Arkadaş bu Aydın’daki halı sahaların açılıp açılmayacağına ilişkin bilgiye ildeki yetkililer bilmiyorsa vah halimize.
Kontrollü normalleşme süreci her ne kadar başlamış olsa da ne denetim yapılıyor ne de kim ne yaptığını biliyor. Esnaf kaybettiği günleri telafi etmeye çalışıyor. Vatandaş, yazın tadını çıkarmak istiyor. 65 yaş ve üstü ile 18 yaş ve altı, nasıl dışarı çıkacağının yollarını arıyor. Başta Aydın Valiliği ve İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, alınması gereken tedbirler, nerelerin açıldığı ve nasıl bir denetim yaptıklarına dair konulara açıklık getirmesini bekliyoruz.