Uzun süredir kapalı olan iş yerleri 1 Haziran itibariyle hizmete girmeye başladı. Koronavirüs vaka sayılarındaki yaşadığımız olumlu düşüşün ardından normalleşmeye adım atılarak 1 Haziran itibariyle, restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler, Spor tesisleri, Hayvan satış yerleri, Gençlik merkezleri, kütüphaneler artık tedbirler dahilinde hizmete vermeye başladılar.
Yapılan araştırmalarda kaynağı sektörlere ilişkin internet trafik verileri, sosyal medya etkileşimleri ve arama motoru sonuçları referans alındı ve sektörden uzman görüşleri değerlendirildi. Bu sürede yapılan bir takım araştırmalar sonucunda ise ekonomik olarak etkilenen yerler olduğu gibi pozitif etkilenen alanlar da oldu. Vatandaşlar evden çıkamadıkları günlerde ise ihtiyaçlarını internet üzerinden alışveriş yaparak giderdi. Uzaktan eğitim ve çalışma, ulusal market zincirleri, hobi, internet ve tv, kıyafet ve ayakkabı, medya, evcil hayvanlar, oyun, kişisel bakım ve kozmetik, kitap, indirim marketler, benzin, sosyal medya olmak üzere pozitif olarak etkilenme yaşandı.
Ev ortamında olan insanlar daha çok internet üzerinden vakitlerini geçirdikleri için hayat tarzımızda bunlara göre değişti diyebiliriz.
Yine bunların yanında yapılan araştırmalarda çıkan bir diğer sonuç ise salgın dolasıyla negatif etkilenen iş alanları oldu.
Bunlar ise, kültür ve sinema, otel ve konaklama, bahis, diğer ulaşım (yakın oranda), spor medyası, oto kiralama, mücevher ve takı (yakın oranda), ev hizmetleri, sağlık, havayolu, kariyer, diğer kurumsal alt sektörler (yakın oranda), yemek sipariş, otomobil, emlak, kamu, spor alışveriş, mobilya (yakın oranda), pazar yerleri, kargo, eğitim, bankacılık (yakın oranda). Peki süreci bu şekilde geçiren sektörler 2020 yılında toparlama süresi ne olacak?
Bu sorunun cevabını sorduğumuz birçok işletme sahibi 2020 yılından daha çok 2021 yılının planlarını yaparak ümit vadediyorlar.
Normalleşmeye geçtiğimiz bu süreçte yetkililer en çok dikkat edilmesi gerekenler arasında ise maske, temizlik ve sosyal mesafe yer alıyor. Bunlar tabi ki yetmiyor ellerimizi sıkça yıkayıp, ortak kullandığımız alanların temizliğinde ise sorumluluk almalıyız. Lokanta ve kafelerde tüm çalışan personellerin ellerinin hijyeni hepimiz için çok önemli. Bir iş yerinden koronavirüs salgını bulaştığını düşünürseniz iş yerinin bir daha açılmayacağı bilinciyle hareket etmeli ve gerekirse uymayanları uyarmalıyız. Hepimizin sağlığı ve geçim kaynağının devam etmesi için bu süreçte daha bilinçli ve birbirimize uyarıcı davranmalıyız. Bireysel olarak alacağımız tüm sorumluluk başta kendi sağlığımız için sonra hepimizin sağlığı için çok önemli. Alacağımız tedbirler ve sorumluluklar sonucunda eski günlere dönebilmek çok da zor değil. Sağlıkla kalın.