Yaşantımız boyunca kendimizi geliştirmek adına neler yapıyor olabiliriz. Birey olarak başarmayı istiyorsak bir yerlerden başlamamız gereklidir. Konu fark etmeksizin bu böyledir. Tabi yapılması zorunlu olan şeyler vardır o ayrı bir durumdur. Kendimizi geliştirmeye karar verdiğimizde bunun için neler yapmamız gerekiyor öncelik onu öğrenelim.

Eksiklerinizle başlayabilirsiniz. Zayıf ve gelişmemiş taraflarınızı belirleyin. Bunu yaparken kendinize karşı acımasız olun. Etrafınızdan destek alın, sorular sorun. Eksiklerinizin tespitini yaptıktan sonra onları listeye koyun. Örneğin tarih bilginiz zayıftır, kitap okuma alışkanlığınız zayıftır. Bu ikisini tek bir çatı altında toplayabilir, tarih kitapları okuyarak iki eksik yönününüz de giderebilirsiniz.

İkinci olarak alışkanlıklar, başarıya giden yoldaki en önemli adımdır. Bu alışkanlıklar ne kadar iyi ve kuvvetli olursa siz de o kadar iyi olursunuz. Bu yüzden alışkanlıklarınızı belirlerken titiz davranmalısınız. Kitap okumak bir alışkanlıktır. Spor yapmak, günlük tutmak, blog yazarlığı yapmak, sabah yürüyüşlerine çıkmak gibi birçok aktivite alışkanlık halindedir. Bunlar sağlığınız ve gelişiminiz yönünden bir o kadar faydalı alışkanlıklardır.

Diğer yandan sürekli televizyon izlemek, bilgisayar başında uzun süre eğlence odaklı vakit geçirmek, geç yatıp erken kalkmak, geç yatıp geç kalkmak gibi durumlar da alışkanlıktır. Ancak bunlar sağlığınız ve gelişiminiz açısından bize fayda sağlamaz. İşin özü geliştirmek açısından size destek olacak alışkanlıklara sahip olun ve sürekli olarak aralarına yeni alışkanlıklar ekleyin.


Mesela yetenek konusuna değinelim. Öncelikle benim hiçbir konuda yeteneğim yok demeyin. Her insanın en az bir tane sahip olduğu yeteneği vardır. Bu konuda da önemli olan sahip olunan yeteneklerin işlevsellik durumudur. Her konuda bilgi sahibi olduğunuz zaman çok daha iyi bir insan olacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bu çok sağlıklı bir düşünce değildir.


Yetenekler listeni yirmi otuz tane yetenek ilede dolup taşabilir. Fakat bunlardan bir tanesini bile en iyi şekilde gerçekleştirecek kadar becerikli değilseniz gelişim açısından bir anlamı olmayacaktır. Bir bakıma nicelik değil nitelik önemlidir düşüncesi aslında bu tür durumlar için söylenebilir. Sahip olduğunuz yeteneklerin sayısı üç bile olsa ve siz bunlarda oldukça iyiyseniz kendinizi çok rahat ileriye taşırsınız. Sonrasında da toplumdaki insanlardan bir farkınız olmuş olacaktır.

Son olarak bir bilene çekinmeden danışın bu sizi küçültmez. Özellikle bilen insanlar, size ilham kaynağı olacaktır. Onları izleyin, dinleyin ve sorular sorun. Örneğin bir yazarla tanıştınız, onun nasıl yazdığı ile değil, nasıl yaşadığı ile ilgilenin. Yaşamına dair edineceğiz bir iki ilham, kişisel gelişiminize bir hayli olumlu etkisi olacaktır.
Sosyal ortamlarda kendinizi ölçmekten çekinmeyin. Geliştirdiğiniz şeyi sunmaktan endişe edip korkmayın. Yanlış ya da eksik yapmanız sonucu alacağınız tepkiler size sunulmuş en doğal tepkidir. Dersler ve sonuçlar çıkarıp yılmadan kendinizi geliştirmeye devam edin.