Kertenkele olarak bilinen canlılar omurgalı hayvanlar grubundan olup sürüngenler sınıfı içinde incelenirler. Kertenkele hayvanların yapı ve biyolojileri diğer hayvanlardan farklı bir yapıdadır. Genel olarak kertenkelenin yapısı şöyledir. Vücutları uzun ve yuvarlaktır. Kuyrukları çoğu zaman kendi vücudunun iki katı kadardır. Karınlarının alt kısmında 4 çift ayakları bulunur. Kertenkele ayaklarının başucunda 5 adet parmakları vardır ve her parmağının uç kısmında sert kertinden oluşan tırnakları vardır. Bu tırnakları ile birçok yüksek alana tırmanırlar. Hatta 100 m yükseklikteki bir ağacın tepesinde dahi bir kertenkelelerle karşılaşmak mümkündür. Kertenkelenin vücut derileri yaşadığı alana ve türüne göre farklıdır. Kertenkelenin bazılarında deri düz ve pulsuz iken bazıları pullu, bazıları sert dikenlidir.
Kertenkelelerde göz kapakları gelişmiş olup kapanıp açıla bilir şekildedir. Kertenkelenin çene yapısı çok güçlü ve çenesi öne doğru uzanmış bir şekildedir. Bazı türlerinde kulak delikleri bulunurken bazılarında bu delikler görülmez. Her kerten kele türü ve çeşidi için vücut şekli farklıdır. Kertenkeleler dünyanın her yerinde ve her kıtasında yaşadığı gibi yine kerten kele her ortamda yaşar öyle ki su içinde yaşayanları dahi vardır.
Kertenkeleler yaşam olarak sıcak havaları daha çok severler soğuk havalarda ve kış aylarında yuvalarına çekilip kış için hazırladıkları besinleri yer ve kış uykusu ile zamanını geçirirler. Kertenkele yaşam olarak besin buldukları her ortamda bulunurlar. Türlerine bağlı olarak uçan kertenkeleden tutunda suda yaşayanına kadar her türlüsü vardır.
Kertenkelelerin evlerimize neden geldiğini sürekli merak etmişizdir. Bu hayvanlar besin bulamadığında ve yağmurlu havalarda yuvalarının su ile dolmasından dolayı kendilerine yeni sığınacak yer aramasından dolayı ve yeni besin kaynağı bulmak için evlerimize kadar gelirler. Gelen kertenkeleler dış ortamdan evlere hastalık ve mikrop taşıdıkları için zarar verdikleri gibi evdeki saksılardaki bitkilere de zarar verirler. Kerten kele hayvanına çevremizde ve gittiğimiz her yerde rastlayabiliriz. Kertenkeleyi dağda, ormanda, bayırda, suda, havada, her yerde bulabiliriz. Kerten kele de olan bazı özelikler diğer hayvanlarda yoktur. Kertenkelede jenerasyon denen olay vardır. Kuyruğu veya herhangi bir kısmı koptuğunda kendini yenileyebilir özeliğe sahiptir. Kertenkelenin bazı türleri zehirlidir bazıları ise zehirsizdir. Dünyada bilinen birçok kertenkele türü vardır. Dünyada bilinen kerten kele türü sayısı yaklaşık olarak 2900 - 3000 kadardır.
KAYNAK: BİLGİ BURADA