Son dönemlerin en popüler diyet besinlerinden olan Kinoayı inceleyeceğiz. Kinoanın sağlığa faydaları neler ve neden diyetimize eklemeliyiz, hadi gelin birlikte inceleyelim.

***
Yüzlerce yıl önce İnka halkı bu antik tahılı kutsal bir yiyecek olarak görüyordu.Son yıllarda, büyümesi kolay, besleyici, glütensiz tahıl alternatiflerine olan talep arttıkça kinoanın popülaritesi katlanarak arttı.Kinoa sadece besin içeriği açısıdan yoğun olmakla birlikte, sağlık yararları da sağlayabilir.

***

1. Yüksek Besin İçeriği

Kinoa, yenilebilir tohumları için yetiştirilen bir tahıl ürünüdür. Bu tohumlar kinoa dediğimiz şeydir. Genellikle yulaf ve arpa gibi tahıl taneleri ile karıştırılsa da, kinoa aslında yalancı tahıldır. Yani temelde bir tohumdur. Kırmızı, siyah ve beyaz dahil olmak üzere birçok kinoa türü vardır

***
Kinoa, folat, magnezyum, çinko ve demir dahil olmak üzere bir dizi önemli besin maddesi için iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda tok hissetmenize yardımcı olmada önemli bir rol oynayan lif ve protein açısından da zengindir.

***

2. Antioksidan ve Antienflamatuar Deposu

Gerçek gıdaların sağlığa etkileri, içerdiği vitamin ve minerallerden sağlanır. Kinoada iki flavonoid bitki bileşiği, kuersetin ve kaempferol bulunur. Bunlar kinoada bulunan başlıca flavonoidlerdir.

***
Kuercetin ve kaempferol, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve vücutta antioksidan görevi görür , bu da hücrelerin serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllerin neden olduğu hasardan korunmasına yardımcı oldukları anlamına gelir. Kinoa gibi flavonoid bakımından zengin gıdaları daha fazla tüketmek, genel sağlığın geliştirilmesine ve belirli hastalıklara ve genel ölüm oranlarına karşı korunmaya yardımcı olabilir.

***

3. Yüksek Lif Oranı

Kinoanın bir diğer önemli faydası ise yüksek lif içeriğidir. 1 fincan (185 gram) pişmiş kinoa porsiyonu 5,18 gram lif içerir. Kinoa, kahverengi pirinç gibi diğer popüler tahıllardan daha fazla lif içerir.

***
Diyetinize kinoa gibi lif açısından zengin besinler eklemek, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik ederek ve bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri besleyerek sindirim sağlığınızı desteklemeye yardımcı olur.

***

4. Glutensiz ve gluten intoleransı olan kişiler için harika

Çölyak hastalığı ve çölyak dışı glüten duyarlılığı olanlar da dahil olmak üzere glüten intoleransı olan kişilerin glüten içeren gıdalardan kaçınması gerekir. Glütensiz diyet uygulayan kişilerin buğday, arpa ve çavdar gibi glüten içeren tahıllara glütensiz alternatifler seçmesi gerekir .Kinoa glütensizdir ve glüteni diyetlerinden çıkarmak isteyen veya kesmesi gereken kişiler için besleyici bir seçim olabilir. Rafine malzemelerle yapılan glütensiz ürünlerin aksine kinoa, glütensiz diyetlerin genellikle eksik olduğu örneğin lif ,folat, çinko, magnezyum gibi bileşenler açısından da iyi bir besin kaynağıdır.

***

DİĞER YAZILARI