Ege Bölgesinin meşhur içeceği koruk kimilerine göre ise goruk suyu yaz mevsiminin olmasa olmadır. Aydınlıların da en sevdiği içecek olan koruk suyunun faydaları ise saymakla bitmiyor. Üzümün henüz olgunlaşmamış tanelerinden yapılan koruk suyu içerisinde bulunan vitamin ve minerallerle birçok hastalığı önlemede etkilidir. Ham üzümün suyunun ezilerek çıkarılmasıyla elde edilen koruk suyu, henüz olgunlaşmamış meyve ile yapıldığı için tadı biraz ekşi ve mayhoştur.
Her yaştan insanın tüketebileceği koruk suyu doğal ve bitkisel içeriğinden dolayı oldukça faydalıdır. Koruk suyu nasıl yapılır diye sorarsanız; Öncelikle iki dal üzüm korusu, şeker ve ıtır otunu hazır edin. Üzümleri yıkayıp temizleyin ve üzerini geçecek kadar su eklenerek pişirin. 30 dakika kadar süren pişirme işlemi ardından üzümleri bir tülbent yardımı ile iyice süzün. İkinci kez elde edilen suyu pişirmeye alın. Bu kez suya şeker de ilave edin. Yaklaşık olarak 3 saat şeker ile pişirin ve koruk suyunun üzerindeki tortuları alarak temizleyin. Son olarak suya ıtır otu ekleyin ve 15 dakika kadar da bu şekilde kaynatın.
Ocaktan alıp iyice soğuttuğunuz koruk suyu içilmeye hazır hale gelecektir. Uzun bir pişirme süresine sahip olan koruk suyunu hazırlamak çok zahmetli bir iştir. Ancak sağlığa faydaları ve lezzetli oluşu ile yaz aylarında sıklıkla tüketilir. Koruk suyu Aydın’da yemeklere de katılarak limon görevi görür. Ot kavurmaları, börülce ve bamya gibi yemeklere katılan koruk suyu, yazın hazırlandıktan sonra donduruculara konulur. Kışın donduruculardan çıkarılan koruk suları yemeklere katılır. Aydınlıların olmazsa olmazı koruk suyunu denemeden Aydın’dan gitmeyin derim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.