Masallar çocuğun hayal gücünün geliştirilmesinde önemli rol oynar. Çocukları korkutmadan dışarıdaki gerçek dünya ve insanlar hakkında bilgiler verir. Masallar çocuğa kendi var oluşu hakkında bilgiler verirken, insanlar tarafından koyulmuş sosyal kurallar ve normları öğretir. Çocuğu toplum içerisinde uyulması gereken kurallara hazırlar. Çocuk masallar sayesinde hayal ürünü, kurgulanmış bir dünyada yaşayan kahramanlarla özdeşlik kurarak, kendi varlığını ileride yaşayacağı dış dünyada hayal eder, kendini buna alıştırır.
ÇOCUKLARDA MASALA BAŞLAMA YAŞI
Ebeveynler 0-12 ay aralığından itibaren yani bebekler dünyaya geldiği andan itibaren onlara masal okuyabilir. Çocuk ve masal arasındaki ilişki doğumla birlikte başlamalıdır. Kitap olgusuyla doğumdan itibaren tanışan bebeklerde çocuklukta ve ergenlikte kitap sevgisi ve kitap okuma alışkanlığı çok daha gelişmiş olmaktadır. Ancak bebeklere masal okurken okunan masalların kısa olması ama gün içinde tekrarlanan biçimde olması gerekmektedir. Berrak ve melodik bir ses tonu ile göz teması kurarak okumalar yapılabilir. Özellikle masal okumak 0-12 ay arasında anne ve babayla daha güvenli bağ kurulmasına ve bebeğinizin daha sakin ve huzurlu olmasına olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda uykuya dalmada bebeğinize kolaylık sağlayacaktır.
MASALIN FAYDALARI
Çocukların genel anlamda gerçeklikle ilgili bakış açısı tamamen objektiftir. Hayal güçlerinin yardımı ile bu objektif bakış açısının ustası olurlar ve bu küçük ustalar kendi dünyalarındaki yetişkin benliklerine hazırlanırlar. Çocuklar peri masallarını dinlerken derinden etkilenir, onları içselleştirir ve hayal güçlerini geliştirirler. Dolayısıyla, masalların çocukların duygusal, fiziksel (beyin gelişimi açısından) ve bilişsel gelişimini doğrudan ve dolaylı olarak etkilediği söylenebilir. Masallar sayesinde çocuk olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkisini kurarken, hikayenin içeriğini özümseme gibi becerilerini geliştirir. Ayrıca masal dinleyen çocuğun konsantrasyonu ve dikkat süresi gelişir. Bu da çocuğun ilerideki eğitim ve öğretim hayatında ona yardımcı olur. Çocuk aynı zamanda iyi ve kötü, yalan ve gerçek gibi kavramları öğrenir. Adalet duyguları gelişir. Çocuk kendisi ile özdeşleştirdiği süper kahraman sayesinde dışarıdaki gerçek hayatın provasını yapar.
ÇOCUĞA MASAL SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
• Ebeveynler masal seçerken öncelikle çocuğun gelişim düzeyine uygun masallar tercih etmelidir.
• Genellikle yayın evleri masalların kaç yaş aralığına hitap ettiğini masal kitaplarının üzerinde belirtmektedirler. Bunlara dikkat ederek masal alınmalıdır.
• Masalın çocuğun psikolojisine olumsuz etki edecek mesajlar içermediğine, şiddet içermediğine dikkat edilmelidir.
• Masal almadan önce bir diğer önemsenmesi gereken konu ise masalda kullanılan dilin ve üslubun çocuğun dilsel dünyasını zenginleştirecek nitelikte, güzel ve akıcı bir dille yazılmış olmasıdır.
• Özellikle görsel ağırlıklı, çocuğun ilgisini çekebilecek masallar tercih edilmelidir.
• Onun çok sevdiği bir kahramanın olduğu ya da onun seçtiği masalları tercih etmeniz masala karşı ilgisini arttırmaktadır.