Sabah kahvaltılarını süsleyen, kimi zaman pratik olduğu için aksam yemeklerinde masaya konulan menemen her zaman bir tartışma konusu olmuştur. Bu tartışma konusu da bildiğiniz üzere menemenin soğanlı mı yoksa soğansız mı olduğu yönündedir. Kimi insan menemeni soğansız yaparak tüketirken kimi insan ise soğanın tat verdiğini düşünerek soğanı gerek rendeleyerek gerek küp küp doğrayarak menemenin içinde kullanır. Bu kadar basit bir konu insanlar arasında nasıl bu kadar büyük bir polemiğe neden oluyor? Şaşırtıyor doğrusu.
Geçen sene ilk soğanlı menemen yediğim sıra beğenmediğimi dile getirdiğimde menemeni hazırlayan arkadaşımdan “Menemeni soğansız yiyenin kendisine saygısı yoktur!” diye büyük bir tepkisini almıştım. Bir süre kendime gelemedim çünkü soğanın saygımla ne alakası olduğunu pek anlayamamıştım. Sonrasında bu durumun ciddi bir sorun olduğunu anladım. Ben her iki türlüde tüketiyorum. Bir yemek sen nasıl istersen öyle olur. Sonuçta yiyecek olan sizsiniz . Menemene soğan koyarsan “soğanlı menemen” koymazsan “sade menemen” olur.
Tartışmaya kapalı bir konu olarak bunu böyle bırakmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü her insanın damak tadı farklıdır. Kimi çok tuzlu yiyecekler sever kimileri ise daha baharatlı. Öyle mi pişer bu mu konur polemiklerinden vazgeçip, katı kurallarınızı bir kenarı bırakın. Ve hatta dilerseniz içine patlıcan, fasulye hatta brokoli koyun kime ne?