Her hafta yeni bir bilgi köşemize hoş geldiniz arkadaşlar. Bu hafta deyimler hakkında konuşacağız. ilk başta deyimin ne olduğunu hatırlayalım. Deyim; kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir. Deyimlere hayatımızın bir çok köşesinde yer veririz . Kimi zaman duygu ve düşüncelerimizi aktarmakta güzel bir araç olan bu deyimleri kullanmak her birimiz için keyiflidir.
Deyimlerimizin bir kısmı bizler tarafından bile çok iyi bir şekilde anlaşılmıyor. Yabancı uyruklu insanlar bizler deyimlerle konuştuğumuz zaman bizlere anlamsız bakışlar atmaya başlıyor. Buda komik dakikaları beraberinde getiriyor. Yabancılar ülkemize tatile geldikleri zaman yaptıkları harcamalarla birlikte esnaf ve tatil yerlerindeki diğer satıcılar için birer nimet gibidir. Esnaflar tarından “yağlı müşteri” deyimini garip karşılayan ve gerçekten yağlı mıyım diye bir mantık süzgecinden geçiren yabancı uyruklu insanlar deyimlerimizi pek anlayamayabiliyor. Bunun gibi anlaşılması bizler dışındaki insanlar için zor olan birçok deyime sahibiz. Bununla birlikte komik tepkiler doğuran deyimler haliyle bizlerin yüzünde tebessümler yaratıyor.
Şimdi gelelim deyimleri incelemeye. Hepimizin hayatı boyunca sıkça duyduğu deyimlerle başlayalım. Temizlik yaptıktan sonra yapılan işi övmek için kullanılan deyim “bal dök yala” deyimidir. Genellikle bu deyimi anneler kullanır. O kadar çok temiz ki bir toz tanesi bile yok anlamında kullanılan bir deyimdir. Çevremizdeki boş boğaz insanlar için kullanılan ”ağızda bakla ıslanmamak” deyimini umarım sizler için söylemiyorlardır. Eğer öyleyse biraz çene kesesinin ağzını toparlamak gerek diye düşünüyorum. Bunun gibi aynı anlama gelen bir deyim daha var o ise “dilli düdük” olarak söylenir. Geveze insanlar için kullanılan bir deyim olarak hayatımızdadır. Bunun gibi birçok deyimimiz var. Bu deyimler insanların suratlarına problemleri tokat gibi vurmaktansa daha süslü bir şekilde kırmadan aktarmak için kullanılır. Ilk yüzde boş bir bakış yaratır algılandığında ise “hıı bunu mu demek istemiş” dedirtir. Deyimler gereksiz kullanılmadığı zaman sıkmayan ama yerine cuk oturan cümleleri kısaltarak, istenilen duyguyu güzel bir şekilde aktaran öğedir. Beni “can kulağıyla dinlediğiniz” için teşekkür ederim haftaya tekrar görüşmek üzere.