Pekmez uzun yıllardan bu yana ülkemizde yapılan ve sayısız fayda sağlayan besin kaynaklarından biridir. Pekmez; üzüm, dut, keçiboynuzu gibi meyvelerin ezildikten sonra çıkan suyun, kaynatılmasıyla yapılan şifalı bir besindir. Bugün sizlere bu güzel doğal ürünün faydalarından bahsedeceğim.
Ege Bölgesinde dut ve üzümden yapılan hatta Aydın’ın meşhur kar helvasında karadut ve vişneden yapılan pekmezler, yıllardır sevilerek tüketiliyor. Tadının güzelliği tescilliyken bir de insan sağlığına olan faydasının da bilimsel olarak kanıtlandığı bu ürünün en belirgin özelliği, kan yapıcı olması ve anemi hastalığına karşı etkin bir mücadele göstermesi diyebiliriz.
Bağışıklık sisteminin güçlü olması için, çeşitli vitamin, mineral, demir, kalsiyum, potasyum ve antioksidanların yeteri kadar bulunması gerekir. Bundan mütevellit pekmezin içeriğinde saydığımız bu maddeler sayesinde, vücudun bağışıklık sistemini korunarak, enfeksiyonları önlenir. Pekmez vücut direncini arttırarak, hastalanmayı önler.
Cilt sağlığı için de bire bir olan pekmez, cilt yüzeyinde oluşan iltihaplanmaların çabuk iyileşmesini sağlar ve cilt için gerekli kolejenin alınmasını sağlayarak cildi besler. Ciltteki çatlakların iyileşme sürecine de olumlu etki eder.
Büyüme çağındaki çocuklar için mutlaka önerilen pekmez, kemik gelişimi için son derece önemli olan kalsiyum, potasyum, bakır ve magnezyum içerir. Kemiklerde oluşan kırılma veya incelmede, pekmez tüketmek fayda sağlar. Kemiklerin çabuk iyileşmesini sağlayarak kemik bütünlüğünü korur. Ayrıca kemikleri güçlendirerek, kolay kırılmasını da önler.
Boğazı bakterilerden temizleyerek sinüs yollarını açması, yutkunma zorluğunu gidermesi, damar sertliğini önleyerek kalbin daha rahat çalışmasını sağlaması gibi daha nice fayda sağlayan pekmezi tüketerek daha sağlıklı bir metabolizmaya sahip olabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.