Açlık, vücudunuzun daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyduğunun doğal bir işaretidir. Acıktığınızda, mideniz “büyüyebilir” ve boş hissedebilir veya baş ağrısı çekebilir, sinirli hissedebilir veya konsantre olamayabilirsiniz. Çoğu insan yemek yedikten uzun bir süre sonra daha tok hissederler ancak bu herkes için geçerli değildir.
Protein, yağ veya lif içermeyen bir diyetin yanı sıra aşırı stres veya susuzluk da dahil olmak üzere bunun birkaç olası nedeni olabilir.
Protein tüketmiyor olabilirsiniz
Yeterince protein tüketmek iştah kontrolü için önemlidir. Protein, gün içinde otomatik olarak daha az kalori tüketmenize yardımcı olabilecek açlığı azaltan özelliklere sahiptir. Tokluk sinyali veren hormonların üretimini artırarak ve açlığı uyaran hormon seviyelerini azaltarak çalışır. Bu etkilerden dolayı yeterince protein almıyorsanız sık sık aç hissedebilirsiniz.
Et, kümes hayvanları, balık ve yumurta gibi hayvansal ürünler yüksek miktarda protein içerir. Protein aynı zamanda süt ve yoğurt gibi bazı süt ürünlerinde ve ayrıca baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar ve kepekli tahıllar gibi birkaç bitki bazlı gıdalarda da bulunur.
Daha az uyuyor olabilirsiniz
Yeterli uyku almak sağlığınız için oldukça önemlidir. Beyninizin ve bağışıklık sisteminizin düzgün çalışması için uyku gereklidir ve yeterince uyumak, kalp hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere birçok kronik hastalık riskinin azalmasıyla ilişkilidir. Ayrıca yeterince uyumak , iştahı uyarıcı hormon olan ghrelin'i düzenlemeye yardımcı olduğu için iştah kontrolünde bir faktördür . Uyku eksikliği, daha yüksek ghrelin seviyelerine yol açar, bu nedenle uykudan mahrum kaldığınızda daha aç hissedebilirsiniz. Açlık seviyenizi kontrol altında tutmak için genellikle her gece en az 8 saat kesintisiz uyumalısınız.
Basit karbonhidratları azaltmanın vakti gelmiş olabilir
Basit karbonhidratlar işlenmiş ve liflerinden, vitaminlerinden ve minerallerinden arındırılmıştır. En popüler basit karbonhidrat kaynaklarından biri, ekmek ve makarna gibi tahıl bazlı birçok gıdada bulunan beyaz undur. İşlenmiş şekerlerle yapılan soda, şekerleme ve unlu mamuller gibi yiyecekler de basit karbonhidrat olarak kabul edilir.
Basit karbonhidratlarda lif bulunmadığından, vücudunuz onları çok hızlı sindirir. Yeterli miktarda tokluk hissi uyandırmadıkları için bu durumda sık sık aç olmanız normaldir.
Basit karbonhidrat alımınızı azaltmak için, bunları sebze, meyve, baklagiller ve kepekli tahıllar gibi daha sağlıklı, kompleks karbonhidrat içeren gıdalarla değiştirin.
Yeterli su içmiyor olabilirsiniz
Yeterli su içme beyin ve kalp sağlığını teşvik eden ve egzersiz performansı optimize etmek dahil olmak üzere birçok sağlık yararları vardır. Ek olarak su, cildinizi ve sindirim sisteminizi sağlıklı tutar. Su da oldukça doyurucudur ve yemeklerden önce tüketildiğinde iştahı azaltma potansiyeline sahiptir. Ek olarak, susuzluk hissini açlık hissiyle karıştırıyor olabilirsiniz.
Fazla alkol tüketiyor olabilirsiniz
Alkol, iştah açıcı etkileriyle bilinir. Çalışmalar, alkolün özellikle yemeklerden önce veya yemekle birlikte tüketildiğinde leptin gibi iştahı azaltan hormonları baskılayacağını göstermiştir. Bu nedenle çok fazla alkol tüketirseniz sık sık aç hissedebilirsiniz.
Almanız gereken kalorileri katı olarak tüketmek yerine sıvı halde alıyor olabilirsiniz
Sıvı ve katı yiyecekler iştahınızı farklı şekillerde etkiler. Smoothieler, öğün yerine geçen içecekler ve çorbalar gibi çok fazla sıvı gıda tüketirseniz, daha fazla katı gıda yediğinizden daha sık acıkmış olabilirsiniz. Bunun en önemli nedenlerinden biri, sıvıların midenizden katı yiyeceklerden daha hızlı geçmesidir.
Aşırı stresli bir dönemden geçiyor olabilirsiniz
Aşırı stresin iştahı arttırdığı bilinmektedir. Bu çoğunlukla, açlığı ve yiyecek isteklerini arttıran bir hormon olan artan kortizol seviyeleri üzerindeki etkilerinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, sık sık stres yaşarsanız, her zaman aç olduğunuzu fark edebilirsiniz.
Sürekli açlık hissediyorsanız durumu diyetisyeninizle paylaşmayı ihmal etmeyiniz.
6 Haziran Diyetisyenler Günümüz kutlu olsun..