Süt beslenmemizin önemli bir parçası. Doğar doğmaz anne sütü ile başladığımız beslenme yolculuğuna diğer sütleri de tüketerek devam ederiz. Çoğumuz sütü sevse de bazılarımız için sancılı bir sürece neden olabilir. Peki, birçok faydası olan süt neden böyle bir duruma neden olur?


Laktoz intoleransı, süt ürünlerindeki ana karbonhidrat olan laktozu sindirememenin neden olduğu bir sindirim bozukluğudur. Şişkinlik, ishal ve karın krampları gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Laktoz intoleransı çok yaygındır. Aslında, dünya nüfusunun yaklaşık %75'ini etkilediği düşünülmektedir. Ülkemizde laktoz intoleransı prevelansı %70-80 olarak belirlenmiştir.
Yaşla birlikte azalan laktaz enziminin neden olabileceği gibi bazı hastalıklarda laktoz intoleransı yaşamanıza neden olabilir.
Belirtileri arasında şişkinlik, karın krampları, gaz ve ishal yer almaktadır. Bazı insanlar ayrıca mide bulantısı, kusma, karnın alt kısmında ağrı ve ara sıra kabızlık yaşarlar.


Süt ürünleri besleyici ve önemli proteinler, kalsiyum ve A, B12 ve D gibi vitamin kaynaklarıdır. Kemik sağlığı için bu bileşenler oldukça önemlidir. Diyetinize süt ürünleri dahil etmek, daha yüksek kemik mineral yoğunluğu ile bağlantılıdır ve bu, yaşlandıkça kemik kırılma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Süt ürünleri ayrıca tip 2 diyabet ve obezite riskinin azalmasını sağlar. Laktoz intoleransı olan kişilerin diyetlerinden süt ürünlerini kesmeleri veya çıkarmaları gerekebilir, bu da potansiyel olarak bazı besin maddelerinin alımının azalmasına neden olur.
İnek sütü, keçi sütü, peynir, dondurma, yoğurt ve tereyağı laktoz intoleransı olan kişiler tarafından azaltılması gereken besinlerdir.
Laktoz intoleransı nedeniyle sütü diyetinizden çıkarırsanız, onu uygun alternatif kalsiyum kaynaklarıyla değiştirmeniz gerekir. Kuru incir, brokoli, badem, soya veya yulaf sütü, sardalye, kemikli balıklar ve kara lahana kalsiyum eksikliğini gidermek açısından beslenmeye eklenebilir.
Beslenme tedavisine ek olarak enzim tedavileri de doktor eşliğinde sürece eklenebilir.
Beslenme sürecinizin daha sağlıklı olması için mutlaka diyetisyeninizle iş birliği yapın.