Zencefil 3000 yıldan fazla bir süredir Hindistan, Çin ve diğer Asya ülkelerinde kullanılan bir bitkidir. Bitkinin kök kısmı kullanılır ve gingerol ve shogaols adı verilen bileşikler içerir. Bu bileşikler vücudumuzda çeşitli biyolojik etkilere sahiptir. Zencefil ne gibi faydalar sağlar, gelin beraber inceleyelim.
Kilo Vermeye Yardım Eder
Zencefil, sindirimi uyarır ve iştahı bastırır. Bu özellikleriyle kilo verme sürecine yardımcı olur. Tıbbi literatür, zencefilin sağlıklı bir kiloya ulaşmanıza yardımcı olmak için sağlıklı bir diyet ve egzersiz ile birlikte etkili olabileceğini göstermektedir.
Obezite oksidatif stres ve inflamasyona neden olur. Zencefilin antioksidan ve antienflamatuar özellikleri obezitenin yarattığı kötü etkilerden vücudu korur. Zencefil yediğimiz yiyeceklerin daha hızlı sindirilmesine yardımcı olur ve sindirilmiş yiyeceklerin bağırsaklardan atılımını hızlandırır. 2019'da yapılan bir çalışmada zencefil desteğinin vücut ağırlığını ve bel-kalça oranını önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.
Sindirimi Düzenler
İçerdiği aromatik bileşenler, zencefili sindirim rahatsızlıkları için mükemmel bir çare haline getirir. Zencefil sindirim süresince mide, safra kesesi ve karaciğeri uyarır. Mide boşalmasını hızlandırarak hazımsızlığı ve şişkinliği giderir. Zencefil bağırsaklarınızdaki birikmiş gazı parçalar ve atılımını sağlar. Bu etkisiyle bağırsak kramplarını da azaltır.
Mide Bulantısını Yatıştırır
Zencefil, gingerol adı verilen bir bileşik içerir. Gingerol, mide hareketlerinin iyileşmesine ve kas spazmlarının baskılamasına yardımcı olur. Bu etkisiyle zencefil mideyi rahatlatmaya, bulantı ve kusma semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
Bağışıklığı Destekler
Zencefil, vücudumuzu serbest radikal adı verilen kararsız moleküllerin neden olduğu hasardan koruyan tümü güçlü antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olan gingeroller, paradoller, seskiterpenler, shogaoller ve zingerone ile doludur.
Asyalılar tarafından zencefil yüzyıllardır grip, grip benzeri enfeksiyonlar ve ateş için kullanılmıştır. Zencefil enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir ve birçok farklı bakteri türünün büyümesini engelleyebilir.
Zencefildeki aktif bileşikler, ağızda bakterilerinin büyümesini engeller böylece diş sağlığını korumaya da yardımcı olur.
Kalp Sağlığını Destekler
Zencefil Kardiyovasküler sağlığı korumaktadır. Zencefil içerdiği bileşenlerle kanın akışkanlığını iyileştirir ve kalp krizi veya felce neden olabilecek tehlikeli kan pıhtılarını önleyebilir.
Hem insanlarda hem de hayvanlarda yapılan çalışmalarda zencefilin LDL (kötü) kolesterol, toplam kolesterol ve kan Trigliserit seviyelerinde önemli düşüşlere yol açabildiği görülmüştür.
Bu etkilerinin yanı sıra emziren, hamile olan ve kan sulandırıcı (antikoagülan) ilaç kullanan kişiler zencefil tüketmeden önce mutlaka doktoruna ve diyetisyenine danışmalıdır.