Ülkemizde 1986’dan beri her yıl 6 Haziran ‘’Diyetisyenler Günü’’ olarak kutlanmaktadır. Peki ‘’diyetisyen’’ kimdir? Akla ilk olarak ‘’zayıflatan kişi’’ olarak gelse de, ‘’zayıflatmak’’ diyetisyenlerin görevlerinden yalnızca biridir. Diyetisyenler; büyüme, gelişme ve yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını düzenleyen kişidir.
M.Ö 460-377 yıllarında yaşayan ve tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat’ın “diyetle tedavi edebileceğiniz hallerde ilaç tavsiye etmeyiniz” demiştir. Yine 11. yüzyılda Çin’li bir doktor “hastasını diyetle tedavi eden, ilaçla tedavi edenden daha üstündür” demiştir. Pek çok hastalığın gelişiminde ve tedavisinin etkinliğinin arttırılmasında diyetin önemli rolü olduğu pek çok araştırma ile kanıtlanmış durumdadır. Ancak diyetler 20. yüzyıl sonuna kadar doktor tarafından belirlenmiş ve diyet hemşireleri aracılığı ile hastaya ulaştırılmaya çalışılmıştır. Diyetin bir diyetisyen kontrolünde hazırlanması 1899 yılında gerçekleşmiştir. İlk tanım şöyledir: Diyetisyen, besin ve beslenme konusunda eğitim almış ve tanımlanan diyet tedavisini uygulayabilecek kişidir.
Diyetisyenlik mesleği Birinci Dünya Savaşı sırasında önem kazanmaya başlamıştır. 1917 yılında İngiltere’de erkekler askere alınmak için sağlık kontrolünden geçirilirken bunların % 41 inde beslenme bozukluğu olduğu saptanmış ve askere alınmaları uygun görülmemiştir. ABD’ nin savaşa girmesiyle besinleri satın alma, saklama ve servisinde dikkat edilecek noktaları öğretecek, askerlerin besin ihtiyaçlarını ve yemeleri gerekli miktarı tayin edecek, hasta ve yaralıların beslenmesini planlayacak kişi ihtiyacı ortaya çıkıyor, bu amaçla orduya diyetetik formasyonu olan 356 kişi alınmıştır.
İnsan faktörünün olduğu her yerde diyetisyene ihtiyaç vardır. Toplu beslenme yapılan kurumlarda (okul, banka, otel..), özel danışmanlık ofislerinde (bireysel veya kurumsal danışmanlık), hastanelerde (Diyabet Diyetisyenliği, Renal Diyetisyenlik, Onkoloji Diyetisyenliği, Enteral-Parenteral Ünite Diyetisyenliği, Poliklinik Diyetisyenliği..), bakanlıklar, ana-çocuk sağlığı merkezleri, uluslararası yardım kuruluşlarında (toplum sağlığı diyetisyenliği), spor merkezlerinde, güzellik merkezlerinde ve eğitim kurumları gibi pek çok alanda diyetisyenin sorumlulukları vardır.
Salgınla mücadele içinde olduğumuz bu süreçte sağlıklı beslenmenin önemini bir kez daha gördük. Bağışıklığı yüksek kişilerin bu hastalığı daha rahat geçirdiğini biliyoruz. Topluma ve bireye sağlıklı beslenme bilincini aşılamaya sorumluluk edinen tüm diyetisyenlerin 6 Haziran Diyetisyenler Günü kutlu olsun!
6 Haziran Diyetisyenler Günü!
Uzman Diyetisyen Ece Boztepe
Yorumlar
Trend Haberler
ATM'lerde büyük yenilik! Para çekme ve yatırma eskisi gibi olmayacak
Aydınlı öğretmen ülke gündemine oturdu: Velilere öyle bir mesaj attı ki…
Aydın-Denizli Otoyolu işletmecisi uyardı! Sürücüler buna dikkat etsin
Sürücüler dikkat! Aydın’da sıkı yönetim ilan edildi
5 bin TL'lik banknot hareketliliği! Birbiri ardına açıklamalar yapıldı
Aydın'da o iki ürün uçuşa geçti! Üreticiler bayram ediyor
Reklam