Mart ayının ilk haftası Yeşilay haftasıdır. Hazır Yeşilay haftası gelmişken alkolün vücudumuza etkilerinden bahsetmekte fayda var.
Alkolün vücudunuz üzerindeki etkisi, ilk yudumunuzu aldığınız andan itibaren başlar. Alkolün vücudun hangi sistemine ne gibi etkileri var gelin hep birlikte inceleyelim.

Sindirim Sistemi
Alkol almak sindirim sisteminizdeki dokulara zarar verebilir ve bağırsaklarınızın yiyecekleri sindirmesini, besin ve vitaminleri emmesini engelleyebilir. Ayrıca aşırı alkol tüketmek gaz, şişkinlik, karnınızda bir dolgunluk hissi, ishal veya ağrılı dışkılamaya yol açabilir. Çok fazla alkol tüketmek kişilerde kanser riskini artırabilmektedir. Sık alkol alan kişilerin ağız, boğaz, yemek borusu, kolon veya karaciğerde kansere yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Çok fazla alkol içmek, pankreas tarafından üretilen sindirim enzimlerinin anormal salgılanmasına neden olabilir. Bu enzimlerin artması ve birikmesi, pankreatit olarak bilinen iltihaplanmaya yol açabilir. Pankreatit ciddi ve uzun etkili sonuçlar doğurabilir.
Karaciğer, alkol dahil olmak üzere vücudunuzdaki zararlı maddelerin parçalanmasına ve uzaklaştırılmasına yardımcı olan bir organdır. Uzun süreli alkol kullanımı karaciğerin bu görevini yapmasına engel olur. Alkol ayrıca kronik karaciğer iltihabı ve karaciğer hastalığı riskinizi artırır. Alkolün tahrip etkisi arttıkça siroz görülme riski de artar. Karaciğer gittikçe daha fazla zarar gördüğünden, toksik maddeleri vücudunuzdan uzaklaştırmakta zorlanır ve bu atık maddelerin vücutta birikmesine neden olur.Kadınların erkeklere oranla alkolik karaciğer hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.
Kan Şekeri
Pankreas, vücudunuzun insülin kullanımını ve glikoza tepkisini düzenlemeye yardımcı olur. Pankreasınız ve karaciğeriniz düzgün çalışmadığında, düşük kan şekeri (hipoglisemi) riski yaşarsınız. Hasarlı bir pankreas, vücudun şekeri kullanmak için yeterli insülin üretmesini de engelleyebilir. Vücudunuz kan şekeri seviyenizi yönetemez ve dengeleyemezse, diyabete (şeker hastalığı) yakalanma olasılığınız artar.
Sinir Sistemi
Alkol, beyniniz ve vücudunuz arasındaki iletişimi azaltabilir. Bu, koordinasyonu daha zor hale getirir. Dengelemekte zorlanabilirsiniz. Alkol, merkezi sinir sisteminize daha fazla zarar verdiğinden, ayaklarınızda ve ellerinizde uyuşma ve karıncalanma hissi yaşayabilirsiniz. Alkol almak aynı zamanda net düşünme ve mantıklı seçimler yapma yeteneğinizi de azaltır. Zamanla beynin ön lobunda hasar meydana gelebilir. Beynin bu bölgesi, diğer hayati rollere ek olarak duygusal kontrol, kısa süreli hafıza ve yargılamadan sorumludur.
Kardiyovasküler sistem
Kronik alkol içicisi olan kişiler, içmeyenlere göre kalp hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir. Alkol tüketimi ile yüksek tansiyon, düzensiz kalp atışı, inme, kalp krizi, kalp hastalığı, kalp yetmezliği görülme riski artar.
Cinsel sağlık
Çok fazla içen kadınların adet (regl) döngüsü bozulabilir. Bu durum kısırlık için büyük bir risk olabilir. Hamilelik sırasında çok fazla alkol tüketen kadınların erken doğum, düşük veya ölü doğum riski daha yüksektir.
İskelet ve kas sistemleri
Uzun süreli alkol kullanımı, vücudunuzun kemiklerinizi güçlü tutmasını engelleyebilir. Bu alışkanlık, kemiklerin incelmesine neden olabilir ve kırık riskinizi artırabilir. Alkol içmek ayrıca kas güçsüzlüğüne, kramplara neden olabilir.
Bağışıklık sistemi
Alkol almak vücudunuzun doğal bağışıklık sistemine büyük ölçüde zarar verir. Bu, vücudunuzun mikrop ve virüslerle savaşmasını zorlaştırır. Özellikle Covid –19 ile mücadele ettiğimiz şu dönemde bağışlığımızı güçlü tutmak oldukça önemlidir.