Asgari, adı üstünde en az geçinebileceğin ücret anlamına geliyor. Bugün bu rakam hemen hemen tüm işletmelerin uyguladığı ücret politikasıdır. Zaten kamu sektörü ve çok büyük işletmeler dışında sendikalı işçi yok denecek kadar az. Durum böyle olunca da çalışanların dört gözle beklediği asgari ücret milyonları ilgilendiriyor.
TÜİK verilerine göre bir kişinin bugünkü rakamlar ile aylık gıda harcamaları tutarı, ağır statüsündeki işçiler için 2 bin 331 Lira, orta statüde ise 2 bin 86 Lira. Yani belirlenecek ücret bir aylık zorunlu gıda harcamaları ve diğer harcamalar da göz önüne alınarak belirlenmelidir. Böyle olunca da belirlenecek ücretin yüzde 8,5 ya da 12 gibi oranların üstünde bir rakam olmalı ki, gıda harcamalarının dışında yol, elektrik, giyim gibi harcamalar için de çalışanın eline para geçsin.
Öyle mi olacak?
Komisyonun bugüne dek yaptığı toplantılardan edinilen izlenime göre yüzde 12’nin üzerinde bir artışın asgari ücrette beklenmesi biraz gerçekçilikten uzak olacaktır. Buna karşılık da yüzde 12 zam yapılacak açıklanacak asgari ücret de yaşamın gerçeklerinden uzak olacaktır. İşte bu noktada bakanlık, işveren ve işçi temsilcilerinin tutumları 2020 yılında çalışanın ne denli ekonomik anlamda rahatlayacaklarını gösterecektir.
DEVLETİN HİZMETLERİ YÜZDE 22 ARTTI
Asgari ücretin tespiti için çalışmalar yapıla dursun, devlet hizmetlerinde fiyat ayarlamalarının tamamı nerede ise yüzde 22 üzerinden yapıldı. Bu durumda belirlenecek asgari ücretin yüzde 12’lik bir zam ile belirlenmesi devletin hizmetlerine yaptığı zam ile uyumsuz olacaktır.
Yapılması gereken aslında ortadadır. Asgari ücretin TÜİK verileri ışığında aylık gıda harcamaları tutarının üzerinde bir rakam olarak açıklanmasıdır. Bunun yanında Asgari ücretin vergi dışı bırakılması çalışanları ve işverenleri büyük ölçüde rahatlatacaktır. Buna ek olarak da SSK Primlerinin yüzde 37,5 olan oranının da en kötü yüzde 25 civarına çekilerek çalışanların eline daha fazla ücret geçmesinin önü açılmalıdır.
TÜİK verileri ışığında baktığımızda 2020 yılı asgari ücretin 2 bin 500 ve üzerinde bir rakam olması gerekmektedir. Gıda dışı harcamalar için de çalışanların elinde bir miktar kalabilsin