Tüm çalışanların ve memurların dört gözle beklediği maaş zamları ile ilgili alınacak olan karar işverenleri endişeli bir bekleyiş içine düşürdü. Özellikle üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işverenler çalışanlara uygulanacak olan yılsonu asgari ücret zamlarının ne kadar olacağı konusunda meraklı bir bekleyiş içine girdiler.

***
İçinde bulunduğumuz 2022 yılında ilk 6 aylık enflasyon verilerinin açıklanması sonrası işçi ve memurlara yapılan zamlar ve yılsonu yapılması planlanan zamlar piyasaya misli ile yansıyacağı düşünülmektedir. Yıl ortasında uygulanan maaş zammı sonrası piyasada neredeyse iki misli oranında temel tüketim mallarına ve zorunlu ihtiyaçlara yönelik yapılan zamlar asgari ücrete, memur ve işçi maaşına darbe etkisi yarattı. Piyasanın dengelerinin sağlanabilmesi adına yapılan müdahaleler ile fahiş fiyat uygulamalarının ne kadar önüne geçilmek istense de piyasada yaşanan emtia ve nakit sıkıntısı piyasayı dar boğaza sokmaya başladı.

***

Üretici firma yetkilileri çalışan maaşlarına yapılacak zam sonrası son tüketiciye ulaştırılan mal ve hizmetin maliyetinin katlanarak artmasına sebep olduğundan maaşların belirli bir kademede sabit kalması taraftarı olduğu görünüyor. Her ne kadar maaş zamları yapıldığında ceplerimize giren para miktarında artış oluyor olsa da uygulanan her maaş zammı sonrası vatandaşın cebi katlanarak misliyle etkilendiği de aşikardır. Açıklanan zamlar sonrası son yılda ülkemizde konut fiyatlarındaki artışla beraber kira fiyatlarında da fahiş fiyat artışlarının görüldüğü ve birçok kişinin bu durumdan mağdur olduğu da göz ardı edilmeyecek bir konudur.

***
Çalışan maaşlarına yapılacak yüksek oranda bir zammın üreticileri olumsuz yönde etkileyeceği ve üretim faaliyetlerini sekteye uğratacağı konusunda endişeleri bulunurken, kayıt dışı istihdam ve işten çıkarmaların artmasına neden olabilir. Tarımsal ürün üretimi konusunda oldukça güçlü olan ülkemizde ihracata yönelik ürün pazarında rekabet koşullarının sağlanabilmesi ve üretim maliyetlerini dengede tutarak satış fiyatlarının belirlenmesi konusunda istikrarın sağlanması adına imalat sanayine ve üreticilere yönelik çalışan desteği paketlerin sunulması ve işletmelerin daha kapsamlı desteklenmesi gerekmektedir.

***

İŞKUR tarafından uygulanan işbaşı eğitim programının şartlarının ağırlaştırılması ve KOSGEB tarafından sağlanan nitelikli eleman desteklerinin henüz aktif edilmemesi yeni personel istihdam edecek olan işletmelerin desteklerden faydalanamamalarına yol açmaktadır. Planlanan çalışan maaş zamları ile birlikte işletmelere sağlanacak istihdam ve sigorta pirim destekleri ile piyasanın iç ve dış dinamiklerinin dengesinin sağlanması büyük önem taşımaktadır.

***

DİĞER YAZILARI