Emtia fiyatlarında görülen artış Dünya Piyasalarında Büyük Etki Yarattı; COVİD-19 Pandemisinin etkisiyle birçok alanda üretimde yaşanan problemlerin ardından Rusya – Ukrayna Savaşının patlak vermesiyle birlikte emtia fiyatları Avrupa ve Amerika borsalarında rekor seviyeleri zorladı. Birbirlerine zincirleme etkileri olan Tarım, sanayi, ulaşım, teknoloji ve imalat sektörlerinde hammadde ve tedarik sorunlarının yaşanması Ülkemizi ve Tüm Dünya’yı önemli derecede etkiledi.

***
Dünya Piyasalarına bakacak olursak Son 1 yılda Sanayi Emtiaları Arasında Yer alan başta inşaat olmak üzere, tarım, imalat, ulaşım teknoloji ve birçok alanda kullanımı zorunlu ihtiyaç haline gelmiş madenlerden Demirin Ton fiyatı 6.000 TL Seviyelerinden 15.000 TL seviyelerine gelerek %250 oranında artış görülmüş olup ayrıca imalat sanayinde yoğun bir şekilde kullanılan Nikel Madeni fiyatında %110 oranında, Bakır Madeni fiyatında %35 oranında artış yaşanmıştır. İnşaat sektörünün olmazsa olmazı (C30) Hazır Beton fiyatında ise 250 TL seviyelerinden 900 TL seviyelerine gelerek %360 oranında yükseliş göstererek rekor seviyede bir artışa imza atılmıştır.

***
Özellikle Beton ve demir fiyatlarında görülen bu artışlara artan akaryakıt ve işçilik maliyetlerinin de eklenmesiyle ülkemizin önemli lokomotifleri arasında yer alan inşaat sektörü önemli ölçüde etkilenmiştir. Bu etkiler her geçen gün gayrimenkul fiyatlarına da yansıyarak yeni ve mevcut gayrimenkul fiyatlarında da önemli artışlara sebep olmuştur. Ayrıca demir, krom ve nikel fiyatlarında görülen artışlar sebebiyle imalat sanayinde kullanılan makine ve ekipmanların üretim maliyetlerinde görülen artışlar da hem üreticileri hem de tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçileri de oldukça etkilemiş durumdadır.

***
Tarım Emtiaları Arasında en önemli yeri alan Buğdayın Tonu son 1 yılda 600 TL Seviyelerinden 1.110 TL seviyelerine yükselerek %85 oranında artış göstermiştir. Pamuk 82 TL seviyelerinden 142 TL seviyelerine kadar yükselerek yıllık oranda yaklaşık %73 değer kazanmış, Kahve fiyatları 140 TL seviyelerinden 224 TL seviyelerine kadar yükselerek Yıllık %60 oranında artış göstermiştir. Neredeyse tüm üretim maliyetlerine doğrudan ve dolaylı şekilde etkisi bulunan Brent Petrol fiyatları ise son 1 yılda 62 Dolar seviyesinden 108 Dolar seviyelerine çıkarak %75 oranında rekor artış yaşanmıştır. Tüm bu emtia fiyat artışlarına ek üretim safhalarında yaşanan ek maliyetler ve personel giderleri de eklenecek olursa üretim maliyetlerinde son 1 yılda %100 oranından fazla artış yaşanmış bu da alım gücümüzü etkilemiş ve doğrudan raflara yani cebimize yansımış durumdadır.

***
Görülen köyün kılavuz istemediği günümüzde salgınların, afetlerin, savaşların ve küresel ısınmanın etkilerinin artık yaşamımızı ne kadar fazla etkilediği aşikardır. Bu krizi fırsata çevirmek adına Cumhuriyetin 100. Yılında Büyük ve yükselen Türkiye hedefi yolunda yapılan ulaşım, lojistik, tarım, sanayi ve ileri teknoloji yatırımlarıyla 2023’de Avrupa’nın en genç ve üretken nüfusuna sahip ülkemizin bu verimli topraklarından elde edeceği ürünleri Dünya’ya pazarlayarak önemli atılımlar yapılmalıdır. Tüm Dünya’da etkili bir şekilde hissedilen gıda ve emtia ihtiyacının karşılanabilmesi adına ülkemizde üretim seferberliği ilan edilmeli ve biran önce Avrupa ve Dünya ülkelerinin tedarikçisi olma yolunda girişimlerde bulunulmalıdır. Artık Güç üretenden yana olacaktır…

***

DİĞER YAZILARI