Ülke olarak geçirdiğimiz bu zor günlerde üreticilerimizin ve sanayicilerimizin en büyük gider kalemleri arasında yer alan enerji ve yakıt gideri kalemlerinde görülen artışlar sanayicilerimizi ve üreticilerimizi oldukça etkilemektedir.

***

2022 yılı Temmuz ayı itibariyle son 1 yılda iş yeri aktif enerji elektrik fiyatlarına yüzde 181 oranında zam uygulanmış olup, son 7 Ayda Benzine Yüzde 225, Motorine Yüzde 264 Zam uygulanmıştır. Yatırımcıların bu giderleri karşılayabilmeleri ve sübvanse edebilmeleri için Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere Bakanlıklar harekete geçmiş durumdadır. Bu çalışmalar kapsamında Enerji konusunda yapılacak yatırımların desteklenmesi ve artırılması konusunda atılımlar hız kesmeden devam etmektedir.

***
Enerji ve Tabii Kaynaklarlar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin güneş enerjisinde kurulu gücü 2014’te 40 megavatken, Mart 2022 itibariyle 8 bin 29 megavata yükselmiş durumdadır. Kurulu gücün 7 bin 45 megavatını lisanssız Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımları oluşturmuştur.

***
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın onaylarıyla 12 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği ile yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak lisanssız üretim faaliyeti gösteren tesisler için aylık mahsuplaşma yapılarak ihtiyaç fazlası elektriğin perakende tek zamanlı aktif enerji bedeli üzerinden satışına imkan tanınmıştır.

***

SON 1 YILDA 10 KAT FAZLA YATIRIM GERÇEKLEŞTİ

Yatırımcılar için Enerji dağıtım firmalarıyla yapılacak olan bağlantı anlaşması sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin kurulmasının önü açılmış oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yapmış olduğu düzenleme sonrası Güneş Enerji Santrali (GES) kurulumlarında talebin arttığı ve ilgili karar sonrası özelikle de sanayi ve ticarethane abonelerinin lisanssız elektrik üretim başvurularında büyük bir atış gözlemlendiğini görülmektedir. Yapılan düzenleme sonrası; Ticarethanelerin ve sanayi tesislerinin Güneş Enerji Santrali (GES) başvuruları 10 kattan fazla artarak 670 megavattan, 7 bin 609 megavata kadar çıkmıştır.

***

TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ AÇTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Yatırım teşvik sisteminde yapılan değişiklikle, lisanssız Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) yatırımları 4. Bölge teşvik kapsamına alınmıştır. Elektrik fiyatlarının küresel anlamda artışı ve Enerji yatırımlarının 4. bölge teşvik paketi kapsamına alınması ile enerji yatırımları oldukça cazip hale getirilmiş oldu, teşvik paketi ile KDV istisnası, gelir vergisi desteği, SGK prim desteği ve kredi faiz indirimi gibi kalemlerin desteklenmesi yatırımcıları harekete geçirdi. Yapılan başvurularda Ticarethanelerin ve Sanayi tesislerinin ağırlıkta olduğu görülürken, “Bu yıl çatı tipi Güneş Enerji Santrali (GES) kurulumunda 1.000 megavatın üzerine çıkılacağı 2023 Yılında ise kurulumun 1.500 megavat seviyelerine geleceği tahmin edilmektedir.

***

DİĞER YAZILARI