Küresel olarak üretilen plastiklerin çoğu yiyecek ve içecek ambalajı için kullanılmaktadır. 2016 yılında küresel olarak,322 milyon metrik ton plastik üretilmiştir.

***

Bu plastikler, stabilizatörler, yağlayıcılar, dolgu maddeleri ve plastikleştiriciler dahil olmak üzere bir dizi kimyasal içerir. Isı gibi bazı çevresel koşullara maruz kalmak, plastiğin mikroplastik adı verilen ve gıdaya geçebilen daha küçük parçalara ayrılmasına neden olur. Tek kullanımlık su şişeleri, taşınabilir kaplar, gıda kutuları ve saklama ambalajları, mikroplastik içeren yaygın plastik bazlı gıda ambalajlarına örnektir.

***
Yiyecekleri plastik ambalajlarda ısıtmak, uzun saklama süreleri ve kullanılan plastik ambalajın türü gıdaya geçen mikroplastiklerin ve zararlı kimyasalların miktarı etkilemektedir.

***
Gıdalarda bulunan yaygın mikroplastiklerin bazıları şunlardır;
• bisfenol A (BPA)
• dioksin:
• ftalatlar
• polietilen ve polipropilen

***
Hormonları Bozar
Özellikle, araştırmalar BPA'ya maruz kalmanın hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlık, polikistik over sendromu gibi sağlık sorunlarının oluşumunda rol oynadığını bulmuştur. BPA, reseptörleri östrojen ve testosteron ile rekabet eder ve üreme sağlığı için mevcut olan bu hormonların miktarını azaltır.

***
Kronik Hastalık Riskini Artırır
Araştırmalar, endokrin bozucu mikroplastiklere uzun süre maruz kalmanın tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gelişme riskini artırdığını göstermeye devam ediyor.

***
Bağışıklığı Azaltır
2020 yılında Ulusal Sağlık Enstitülerinden çok saygın veri tabanlarında yapılan incelemede mikroplastiklerin inflamasyon artışıyla birlikte bağırsak sağlığını bozduğu ve buna bağlı bağışıklığı azalttığı görülmüştür. Vücudun bağışıklık hücrelerinin %70-80’i bağırsaklarda bulunmaktadır. Dolayısıyla bağırsak sağlığını etkileyen herhangi bir durum bağışıklığı da etkilemektedir. Bağırsakta mikroplastiklere sürekli maruz kalma, “kötü” bakterilerin aşırı artışına yol açar.
2019’da yapılan bir çalışmada sekiz katılımcıdan alınan 10 gram dışkı örneğinde ortalama 20 mikroplastik tespit edilmiştir.

***
Mikroplastik Miktarını Nasıl Azaltırız?
İşlenmiş gıdaları sınırlayın

Araştırmalar , hamburger, patates kızartması, dondurma, gazlı içecek ve konserve yiyecekler gibi yüksek oranda işlenmiş gıdaların tüketimini vücuttaki daha yüksek fitalat mikroplastik seviyeleri ile ilişkilendiriyor. Ayrıca bu etki çocuklarda daha belirgin olduğu da bildirilmiştir.

***
Çevre dostu ambalajı seçin
Çevre dostu ambalaj kullanımı gıdalarla alınan mikroplastiklere maruz kalma miktarını azaltır. Çevre dostu ambalaj için cam saklama kapları, portatif kaseler, cam su şişeleri, paslanmaz çelik kutu, yeniden kullanılabilir su kapları, bambu yemek kutuları, bambu kaseler kullanabilirsiniz. Plastik su şişesi yerine cam veya paslanmaz çelik matara kullanımı da günlük mikroplastik alımınızı azaltacaktır.

***
Gıdaların içeriği kadar onları tüketirken, saklarken kullandığımız malzemelerde sağlığımız için önemlidir. Sağlıkla ve sevgiyle kalın…

***

DİĞER YAZILARI