Nasıl mutlu olacağımız konusunda hepimizin zaman zaman düşündüğünü biliyorum. Herkesin de söylediği bir şey daha var ki küçük şeylerle mutlu olmamız gerektiği. Güneşin doğuşu, batışı, arkadaşlarımızın olması ya da akşamları içeri girdiğimiz bir evimizin, sağlığımızın olması, ailemizin yanımızda olması…..gibi gibi
Bir parça çikolata ve kahveyle bile mutlu olabiliriz aslında. En sevdiğimiz yemeği yediğimizde mesela ama kafalar hep bi karışık, bir türlü tam istediğimiz anlamda mutlu olamıyoruz. Neşemiz mi eksik, heyecanımız mı, şükretmeyi mi bilmiyoruz, geçmişe mi haddinden fazla takılıyoruz bilemiyorum.
Uzun zamandır kendimi bunu düşünmekten alamıyorum neden insanlar mutlu değiller. Küçük bir araştırma yaptım ve mutsuz hissetmemizi sağlayacak maddeler buldum bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.
1. Kendimizi sınırsızca eleştirmek, azarlamak: Hani kendimizi beğenmez, sürekli hatalı ve eksiksiz görürüz ve kendimize fırçalar çekeriz ya... Hah! İşte onu bırakmamız gerekiyormuş. Önce kendimize karşı şefkatli olmalıymışız 2. Başkalarından uzaklaşmak: Az insan, az problem duygusuyla kendini sosyal hayattan, insanlardan çekmek. İçinden bi'şey yapmak gelmemesi hali.
3. Hissisleşmek: Aşırı yemek, alkol, uyuşturucu, kumar, alışveriş gibi eylemlerle hislerinden kaçmak. Hislerin yokmuş gibi davranmak ve kendinle yüzleşmemek.
4. Kıyaslamak: Başkalarının hayatıyla, bedeniyle, işiyle, eşiyle kendininkileri kıyaslamak da mutsuzluğun en sağlam nedenlerinden biriymiş.
5. Otosabotaj: Tam bir şeyler yolunda giderken, bir yola girmişken onu bozacak ve oldurmayacak hareketlerde bulunmak. Kendini o iyiliğe veya duruma layık bulmamak.
6. Sahiplenmemek: Başardığın, iyi yaptığın, üstesinden geldiğin şeylere sıradan muamelesi çekmek. Kutlamamak, iltifatları almamak,kendini takdir etmemek.
7. Onay arayışı: Diğerlerinin takdirini toplamak, onların sevgisini kazanmak, beğenilmek, onaylanmak için çırpınmak.
8. Mükemmeliyetçilik: En doğrusunu yapacağım diye kendine hayatı zehir etmek.
9. Güçlü olmak: Yardım istememek, üzüntünü, öfkeni saklamak, tek başına her şeyi çözmeye çalışmak.
10. Kontrolcü tavır: Her şeyi kendin yapmak, başkalarına iş bırakmamak, olayları ve insanları kontrol edebileceğine inanmak.
11. Felaket tellallığı: 'Çok güldük, ağlayacağız' kafası. Kötü ihtimalleri bir bir sıralama ve siper alma alışkanlığı
12. Suçlamak: Başımıza gelen olumsuz durumlar ve yolunda gitmeyen şeyler için daima başkalarını suçlamak. Çözüm odaklı olamamak, kabul edememek.
13. Takmıyormuş gibi yapmak: Son zamanların modası da bu zaten. Hiçbir şeyi takmadığımızı belirtmek. Aslında takıyorsun da...
14. Hayatını başarı üzerine kurmak: İlle de yarışa gireceksin, ille de herkesi geçeceksin, iş hayatında başarısızsan hiçsin kafası.
Kaynak Yazar: Andrea Owen