Aydın birbirinden çeşit lezzetlerini, pratik tariflerini, bir kere yediğiniz ve bir daha vazgeçemeyeceğiz çok güzel tatlarını yiyenler bilir. Yazın hazırlanan kışlaklar da mutfaklarımızdan mis gibi kokular yükselirken, yazın ise en güzel meze çeşitleri sofralarımızı süsler.
Yazın bölgemizin en meşhur turşularından bir tanesi de gelin turşusu. Tatmayan var mıdır? bilmiyorum ama eğer yemediyseniz mutlaka tadın. Gelin turşusu tek ürün kullanarak da yapılır. Biber, patlıcan ve börülce turşusu olarak da bilinir ve adına halk dilinde Teretor Turşu (Nazilli Düğün Turşusu) denir. Bölgemizde daha çok düğün ve sünnet cemiyetlerinde vazgeçilmez ikramlar arasında yer alır.
Teretor Turşusu (Nazilli Düğün Turşusu) nasıl yapılır)?
Malzemeleri isteğe göre çoğaltabilir,1 hafta buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Yarım kilo çarliston biber,1 baş sarımsak,2 yemek kaşığı zeytinyağı, isteğe göre tuz, nar ekşisi (koruk suyu da olabilir) ya da,1 tatlı kaşığı limon tuzu, yarım limon,2 yemek kaşığı yoğurttan ayran,1 litre su. Biber doğranır, yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sarımsak tuzla birlikte ezilir, zeytinyağı ile beyazlaşana kadar çırpılır. Limon tuzu ve limon suyu eklenir. Nar ekşisi ya da koruk ilave edilir ve sulandırılır (biberi kaynattığınız suyu da kullanabilirsiniz) En son ayranı eklenir. İçine buz atılarak soğuk servis yapılır.
Kışlık hazırlıkların başında ise yine turşular gelir. Turşular, kültürümüzün vazgeçilmezlerindendir. Müthiş bir bağışıklık güçlendirici olduğunun da uzmanlar tarafından kanıtlandığı bilinir. Ayrıca turşuların içine koyduğumuz sirke, limon ve nar ekşisinin yanında sebzelerin faydası sayesinde turşunun güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu söylenir. Turşunun nasıl yapıldığına da değinirsek eğer temelini genellikle tuzlu su, sirke ve limon oluşturur. Bol sarımsak konurken, acılı ya da acısız olarak da hazırlanabilir. Turşu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurda ürünlerin taze olmasıdır. Ayrıca kurduğunuz turşuyu uzun süreler saklamış olursunuz. Cam kavanoz kullanmak da turşunun uzun ömürlü olmasına zemin hazırlar. Tabii kavanozun kapağını sıkıca kapamak da sağlıklı bir turşu yapımı için önemli ipuçlarından. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.