Dünya genelinde meydana gelen ölümlerin nedenleri arasında kalp ve damar hastalıkları ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 200.000 kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Bu her 2,5 dakikada 1 kişinin hayatını kaybettiği anlamına gelir. 29 Eylül Dünya Kalp Günü yaklaşıyorken kalbimiz için neler yapabiliriz bunlara göz atalım.
Kalp Sağlığı İçin Neler Yemeliyim?
• Meyve ve sebzeler önemli! Tabağınızın en az yarısı meyve ve sebze olmalıdır.
• Tam tahılları ihmal etmeyin. Tahıllarınızın en az yarısı tam tahıl olmalıdır. Tam tahıl olarak, kepekli un, tam tahıllı ekmek, tercihen %100 tam buğday ekmeği veya %100 tam tahıllı ekmek, esmer pirinç, arpa ve karabuğday gibi tam tahıllar, tam tahıllı makarna, yulaf ezmesi gibi besinleri kullanabilirsiniz.
• Yağsız veya az yağlı süt ürünleri de masanızda bulunmalıdır.
• Deniz ürünleri, derisiz kümes hayvanları, yağsız et, fasulye, yumurta ve tuzsuz fındık da önemli olan diğer besinlerdir.
Kalp Sağlığı ve Felç Riskini Azaltmak İçin Nelerden Uzak Durmalıyım?
• Doymuş yağlar. Doymuş yağ genellikle kızarmış tavuk, birçok kek, kurabiye ve hamburgerde bulunur. Doymuş yağ için Besin Değerleri etiketini okumayı ihmal etmeyin.
• Trans yağ. Bunlar esas olarak hazır unlu mamüllerde, atıştırmalık yiyeceklerde, kızarmış yiyeceklerde ve margarinde bulunur. Besin Değerleri etiketini kontrol edin ve mümkün olduğunca trans yağ içermeyen yiyecekleri seçin.
• Kolesterol. Kolesterol, tam yağlı süt, tam yağlı sütten yapılan peynir gibi hayvanlardan yapılan gıdalarda bulunur. Meyve ve sebzeler kolesterol içermez.
• Sodyum. Sodyum tuzda bulunur, ancak yediğimiz sodyumun çoğu yemek yaparken veya sofrada eklediğimiz tuzdan gelmez. Sodyumumuzun çoğu hazır ekmek, et, pizza, sosis, peynir, makarna yemekleri ve çeşnilerden (ketçap ve hardal gibi) gelir. Sağlıklı bireylerin alması gereken günlük sodyum 2.300 (bir çay kaşığına eşit) miligramdır. Sodyum için Besin Değerleri etiketini kontrol edin.
• Eklenti şekerler. Meyve ve süt ürünleri gibi gıdalar doğal olarak şeker içerir. Ancak ilave şeker içeren yiyecekleri sınırlandırmalısınız. Bunlara gazlı içecekler, hazır kek, şekerleme ve dondurma dahildir. Eklenen şekerler için Besin Değerleri etiketini kontrol edin. İçindekiler listesinde şeker için şu diğer isimlere de dikkat edin: Mısır şurubu, Glikoz şurubu, Früktoz, Glikoz, Sakaroz, dekstroz, Laktoz, Maltoz, Ham şeker.
Yediğim Yiyeceklerin İçinde Ne Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?
Paketlenmiş gıdaların hepsinde besin değerleri etiketi bulunur. Bu etiket, her porsiyonda kaç kalori, doymuş yağ, trans yağ, kolesterol, sodyum ve ilave şeker olduğu hakkında bilgi verir. Satın aldığınız her besinin etiketine göz atmayı unutmayın.
Kalbiniz için daha fazla meyve, sebze ve tam tahıllı ve sağlıklı protein içeren yiyecekler seçmelisiniz. Ayrıca ilave şeker, yüksek kalori ve sağlıksız yağlar içeren yiyecekleri daha az yemelisiniz.