Sevgililer gününü geride bırakırken kalbimiz her ne kadar duygusal anlamda bizim için önemliyse sağlık açısından da oldukça önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bütün vücuda kan pompalayan kalbimize iyi bakmanın yolu beslenmeden geçmektedir. Bazı yiyecekleri yemenin kalp hastalığı riskinizi artırabileceğini bilsek de, genellikle yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek zordur. İster yıllarca sağlıksız besleniyor olun, ister beslenmenize ufak sağlıklı dokunuşlar yapmak isteyin, işte size kalp sağlığı için etkili ipuçları! Hangi yiyecekleri daha fazla yiyeceğinizi ve hangi yiyecekleri sınırlandıracağınızı öğrendikten sonra, kalp sağlığınızı korumak oldukça kolay.
Porsiyon Kontrolü
Ne kadar yediğiniz, ne yediğiniz kadar önemlidir. Tabağınızı aşırı doldurmak ve tok hissedene kadar yemek olması gerekenden daha fazla kalori yemenize neden olabilir.
Porsiyonlarınızı kontrol etmeye yardımcı olması için küçük bir tabak veya kâse kullanın. Düşük kalorili meyve ve sebzeler gibi besin açısından zengin yiyecekleri daha büyük porsiyonlarda ve rafine, işlenmiş veya hazır yiyecekler gibi yüksek kalorili, yüksek sodyumlu yiyeceklerden daha küçük porsiyonlar yiyin. Bu strateji, diyetinizi ve kalbinizi daha sağlıklı hale getirecektir.
Daha fazla sebze ve meyve
Sebzeler ve meyveler güzel bir vitamin ve mineral kaynaklarıdır, düşük kalorilidir ve diyet lifi bakımından zengindir. Sebze ve meyveler Kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek maddeler içerir.
Tam tahılları
Tam tahıllar, kan basıncını ve kalp sağlığını düzenlemede rol oynayan iyi lif kaynaklarıdır. Rafine ürünler yerine diyette tam tahıl miktarını artırabilirsiniz.
Sağlıksız yağlar
Beslenmenizde doymuş ve trans yağ miktarını sınırlamak, kan kolesterolünüzü düşürmek ve koroner arter hastalığı riskinizi azaltmak için önemli bir adımdır. Yüksek kan kolesterol seviyesi, atardamarlarınızda ateroskleroz adı verilen plakların birikmesine neden olabilir ve bu da kalp krizi ve felç riskinizi artırabilir.
Etinizdeki yağı keserek veya yağsız etleri seçerek diyetinizdeki doymuş yağ miktarını azaltabilirsiniz. Ayrıca pişirirken ve servis yaparken tereyağı, margarin ve katı yağ miktarını azaltmalısınız. Bazı kurabiye, kek, şekerleme, kraker ve cipslerin ambalajlarındaki besin etiketlerini de kontrol etmelisiniz.
Yağ kullandığınızda, zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Bazı balıklarda, kuruyemişlerde ve tohumlarda bulunan çoklu doymamış yağlar da kalp için sağlıklı seçeneklerdir. Ancak yine de ölçülü olmak önemlidir. Tüm yağ türlerinin kalorisinin yüksek olduğu unutulmamalıdır.
Tuz
Çok fazla tuzlu yemek, Kardiyovasküler hastalık için bir risk faktörü olan yüksek tansiyona katkıda bulunabilir. Tuzun azaltılması, kalp sağlığının önemli bir parçasıdır.
Masada veya yemek pişirirken eklediğiniz tuz miktarını azaltmak iyi bir ilk adım olabilir. Ayrıca yediğiniz tuzun çoğunun hazır çorbalar, unlu mamuller ve konserve veya işlenmiş gıdalardan geldiği unutulmamalıdır.
Kalbinize iyi bakın, mutlu haftalar.