Stres; içeriden ya da dışarıdan gelen, kişinin dengesini bozan olay ve durumlara karşı fiziksel, ruhsal, bilişsel olarak verdiği tepkidir.
İnsanlar hayatları boyunca başa çıkmakta zorlandığı türlü zorluklar yaşarlar. Bu nedenle de strese girerler. Baskı altında hissederler. Bu baskı kişinin kendisi kaynaklı olabildiği gibi, dışsal kaynaklı da olabilir.
İnsanların strese karşı ürettiği tepkiler birbirinden farklıdır. İşte burada tıpkı sosyal medyalarımızda her birimizin oluşturduğu çeşitli profiller gibi, kişisel olarak geliştirdiğimiz stres profillerinden söz etmek mümkün.
Örneğin yoğun stres altındaki bir kişi eskisine kıyasla daha fazla uyku eğilimi gösterir daha fazla yemek yerken, diğer bir kişi çok az uyuyarak çok daha az yemek yemeye başlayabilir. Ve ya kimi boyun bölgesinde gerginlik yaşarken, kimi omuzlarında, bir başkası kollarında kasılma ve tutulmalar yaşayabilir. Stres yaşayan biri huzursuz hisseder ve sık sık ağlayarak duygularını yaşarken, bir diğeri strese karşı her zamankinden daha fazla gülerek tepki gösterebilir.
Burada bilmemiz gereken stres altındayken ne gibi tepkisel davranışlarda bulunduğumuzu tespit etmek ve bize en uygun yöntemlerle stresle başa çıkmaktır.
Başa çıkmak için kullanabilecek ortak yollardan söz edecek olursak; resim yapmak, yazı yazmak, ağlamak, anlatmak yani paylaşmak duygu kanalını harekete geçirir ve endişeyi, gerginliği azaltır. Hareket etmek, egzersiz yapmak, gevşeme egzersizleri yapmak ise bedenin farkına varmamızı sağlar ve kaslardaki gerginliği azaltarak stresi düşürür diyebiliriz.

DİĞER YAZILARI