Mübarek aylara girdiğimiz bugünlerde eminim ki herkes tüm gün aklından çok fazla yiyecek geçirir ya da gün içinde canımızın istediği şeyler olur. Ben özellikle iftar saatinden önce markete girme taraftarı değilim çünkü sepetimde olmadık yiyecekler bulabiliyorum ve inanın sadece bir tanesini iftardan sonra yiyebiliyorum. Bunu yaşayan sadece ben değilimdir diye düşünüyorum.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı birdenbire değişiyor. Konusunda uzmanlar ise,” 3 öğün olan günlük beslenme, 2 öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimi artıyor. Oysaki günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları Ramazan ayında değişmiyor. Her zaman olduğu gibi Ramazan ayında da amaç; yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak olmalıdır” diyerek Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin 10 altın kuralını açıklıyor.
Mutlaka sahura kalkılmalı, sahurda hafif besinler tüketilmeli. Sıvı ihtiyacını karşılamak için, günde 2-2,5 litre su tüketilmeli. İftarda ilk önce hafif, az yağlı gıdalarla yemeğe başlanılmalı. Yemekler yavaş yavaş ve az porsiyonlarda tüketilmeli. Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla kepekli ürünler tercih edilmeli. İftarda kızartma ve yağlı besinler yerine ızgara, haşlama, buğulama yöntemleri kullanılarak pişirilmiş hafif yemekler tercih edilmeli. Tatlı tüketmek istiyorsanız, hamurlu, ağır tatlılar yerine sütlü hafif tatlılar tercih edilmeli. Ara öğün olarak meyveye yer verilmeli. Haftada 3 kez düzenli hafif egzersize devam edilmeli. İftar mönüsünü hazırlarken her grup besinden dengeli bir menü hazırlamaya özen gösterilmeli.
Bütün gün aç kalındığından dolayı ise Ramazan ayı içerisinde yanlış yaptıklarımızda var onlar ise şöyle;

-Çok Yemek; bütün gün aç kalındığı için iftarda vücudun ihtiyacından çok daha fazla yemek yenir. Boş olan mideye bu kadar çok yemek yüklendiğinde, sindirim zorlaşarak, bu da midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyuklama gibi sorunlara yol açar. Bağırsaklarda ise şişkinlik, kabızlık ve gaz gibi problemler oluşabilir.

-Çabuk Yemek: Yapılan en büyük yanlışlardan biri de çok çabuk ve yeterince çiğnemeden yemek yemedir. Beyin doyma emrini 15-20 dakikada verir, çabuk yemek yenildiği zaman doyma emrini henüz alamadığı için kendimizi hala aç hissederiz ve gereğinden fazla yeriz.

-Sahura Kalkmamak yada sahurda çok yemek: Bütün gün boş kalan midede asit salgısı artacak ve bu da çeşitli mide rahatsızlıklarına yol açacaktır. Bunun dışında açlık kan şekerinin düşmesi, tansiyonun azalması gibi sorunlarla da karşılaşılacaktır.

-İftarı sigara ile yapmak: Aç karnına içilen sigaranın zararları çok daha fazla olduğu için yemekten önce sigara içilmemelidir.
Su hayatımızın en önemli parçalarından olmazsa olmaz Ramazanda ise susuz kalmamak için bakın uzmanlar ne öneriyor.

-İftarı su ile açın, sahuru su ile kapatın; İftarınızı mutlaka, 300-400 ml’lik büyük bir bardak su içerek açın. İftarınızı suyla açtıktan sonra, biraz iftariyelik yiyin veya biraz çorba için. Ana yemeğe başlamadan önce mutlaka ara verin. Bu ara, sindirim enzimlerinizin çalışmaya başlaması için gereken süredir. Bu süre boyunca da en az bir büyük bardak su için. Ana yemeğe geçtiğinizde, yemeklerinize yine bir bardak su eşlik etsin. Sakın, ‘yemekle su içilmez’ gibi bir hurafeye inanmayın. Su, mideyi çok kısa bir yoldan terk eder, o yüzden de yemekle içildiğinde hiçbir zararı olamaz. İftar bittiğinde neredeyse 1 litre civarında su içmiş olacaksınız. Bu, gün boyunca kaybettiğiniz suyu karşılamaya yetecek bir miktar değil çünkü gün içinde 1,5 litreden fazla su kaybedersiniz. İftardan sonra ister çay için, isterseniz kahve ama bu içecekler su yerine geçmediği için, su içmenize engel olmasın. İftardan sonra yatana kadar geçecek sürede hedef, en az 1 litre daha su içiyor olmanız. Sahura mutlaka kalkın ve baş içeceğiniz yine su olsun. ‘Yer, yatarım’ diye düşünmeyin çünkü bu, çok daha uzun süre aç ve susuz kalacaksınız demektir. Yemekle beraber, 2 bardak su içmeye gayret edin. Niyetlenmeden önce 2 büyük bardak su daha için.