Mevsimlerin insan psikolojisine etkileri önemsenemeyecek gibi değil. Güne başlarken nasıl bir ruh haline bürüneceğimiz bile doğanın bize sunduğu havayla oldukça bağlantılı. Şöyle ki; enerjik bir sabaha uyandığınızı düşünürken teninizi yakan bir güneş ve nefes bile aldırmayan yüksek nem oranı psikolojiniz üzerinde tahmininizden fazla etkiye sahip. Bunun sebebi, aşırı sıcakların ısı düzenleme kapasitemiz üzerinde oluşturduğu baskı ve sonrasında açığa çıkan sinir ve tahammülsüzlük olarak açıklanabilir. Sıcak havalar belki direkt depresyona girmemizi sağlamıyor ama öfkeli, bıkkın, isteksiz olmamıza neden oluyor. Özellikle de nem oranının yüksek olduğu yerlerde, aşırı sıcakların tartışmalara, kavgalara ve suç oranlarının artmasına dahi neden olabildiği düşünülüyor. Yüksek sıcaklık değeri ve yoğun nem, reflekslerde de zayıflığa neden olabiliyor. Bu yüzden aşırı sıcaklarda ev ve iş kazaları, trafik kazalarında artış olabiliyor. Aceleci davranışlar, tahammülsüzlük ve karşı tarafı dinlememek de kavurucu sıcakların insanlar üzerindeki psikolojik etkilerinden bazıları.
YORGUN VE STRESLİ RUH HALİ
Küresel ısınma ile birlikte ne yazık ki tüm dünyayı etkisi altına alan bir sıcaklık artışı söz konusu. Sıcaklık artışı sadece fizyolojik ve somut etkilere sebep olmuyor. Dünyanın birçok bölgesinde rekor rakamlara ulaşan sıcaklık değerleri aynı zamanda soyut sayılabilecek psikolojik etkilere sebep oluyor. Hormonal dengeyi bozabilen, kişiyi karamsarlığa sürükleyen bu aşırı sıcaklar, günlük yaşam kalitesini de bozuyor. Stresin en önemli kaynaklarından biri çevresel faktörler. Bu çevresel faktörlerden ısı ve nemin yüksek olması, hem genel stres seviyesini artırıyor hem de önceden var olan bir psikolojik rahatsızlığı da tetikleyebiliyor. Aşırı sıcak havalara maruz kaldığımızda sinirlerimizi kontrol edemiyor ve daha sabırsız oluyoruz. Sıcak havalar bunlara ek olarak;
- Halsizlik,
- Karamsarlık,
- Dikkat eksikliği,
- Refleks zayıflığı,
- Kalp çarpıntısı,
- Ateş basması,
- Zihinsel yorgunluk,
- Termal stres,
- Anksiyete gibi ciddi psikolojik etkilere sebebiyet veriyor.
NE YAPMALIYIZ?
-Ortam ısısını düşürün. Aşırı sıcakların psikolojimizi olumsuz anlamda etkilememesi için sıcak havayı ve nemi maalesef ortadan kaldıramayız fakat en azından etkilerini azaltabiliriz. Eğer sıcak havaların sizi bu anlamda olumsuz olarak etkilediğini düşünüyor ve kendinizi hiç olmadığınız kadar sinirli hissediyorsanız, sıcak saatlerde dışarı çıkmamaya ve bulunduğunuz ortamın ısısını düşürmeye çalışın. Bulunduğunuz ortamda klima yoksa en azından vantilatör kullanmayı deneyebilirsiniz.
-Gün içerisinde daha rahat kıyafetleri tercih edin. Güne ılık bir duşla başlamanız da en azından öğle saatlerine kadar, yoğun sıcakları bir nebze de olsa daha az hissetmenizi sağlayabilir. Aynı şekilde akşam saatlerinde de eve döndüğünüzde rahatlatıcı bir duş alabilirsiniz.
-Tartışmalardan uzak durun. Özellikle bu dönemde, sevdiklerinizle tartışmalarınıza dikkat etmelisiniz. İstenmeyen sözler sarfedebilir, sonradan telafisi olmayacak kırılganlıklar yaşayabilirsiniz. Düşüncelerinizi tartarak, sakinleştikten sonra karşı tarafa aktarmayı denemelisiniz.
-Mineral kaybına dikkat. Yüksek sıcaklık değerleri, vücudumuzda önemli derecede mineral kaybına da neden olmakta. Terleme vücut için en büyük sıvı kaybına neden olan durumlardan biridir. Mineral eksikliğinde vücudumuz olumsuz tepkiler verir. Çoğunlukla halsizlik, bitkinlik ve sinir bozukluğuna sebep olur. Bu yüzden, aşırı sıcaklardaki yoğun mineral kayıpları da psikolojimiz üzerinde olumsuz etki yapabilir. Yaşanabilecek olumsuz etkileri en aza indirgemek amacıyla yaz aylarında sıvı tüketimine daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bol bol su tüketin.