Doğu Akdeniz’de son zamanlarda yüksek rezervleri olan hidro karbon (Doğal Gaz,petrol) kaynakları bulunmuştur.Bu yüzden Doğu Akdeniz’in deniz sınırlarının ve egemenlik alanlarının belirlenmesi önem kazanmıştır.
Günümüzde Suriye sorununu da Doğu Akdeniz’in paylaşılması konusunun bir parçası olduğu söylenebilir.
Maalesef bu konuda biraz geç kaldığımız söylenebilir.Çünkü, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum kesimi önce davranarak dünyanın dev petrol şirketleri ile anlaşmış, Mısır, İsrail, ABD, Suudi Arabistan ve AB ile ittifaklar oluşturulmuştur.
Halbuki, özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de hesaba katılması ile Doğu Akdeniz’de en geniş kıyıları olan ülke Türkiye’dir. Dolayısı ile Doğu Akdeniz’de en çok söz sahibi olması gereken ülkelerden biri Türkiye’dir.
Yunanistan ve Kıbrıs Rumları üyesi olduğu AB’nin ve ABD’nin dev petrol şirketlerinin de desteğini alarak Mısır ve İsrail’in desteği ile Türkiye’yi kapana sıkıştırmak istemiştir.
Allah’tan son anda Libya’da ki BM’nin tanıdığı meşru hükümet ile Mutabakat-Anlaşma yapılarak bu oyun bir ölçüde bozulmuştur.
Artık Türkiye’nin ‘’İhvancı’’ politikaları ve duygusallıkları bırakarak Mısır ve Suriye ile ilişki kurması gerekmektedir.
Libya, 1551’de Osmanlı egemenliğine girmekle birlikte Türklerin Libya’da ki varlığı 10.yüzyıla kadar gider. Önce Eyyubiler sonra Memluklar, Libya’da egemenlik sürer. Hatta Osmanlı, Libya’yı Memluklardan almıştır.
Libya’nın Osmanlı yönetimindeki adı Trablusgarp’tır ve 1912 yılına kadar padişahın atadığı valiler tarafından yönetilmiştir.
1911 yılında İtalya, Libya’yı sömürge altına almak için işgale kalkar. Osmanlı Devleti, Libya’ya (Mısır İngilizlerin elinde olduğu için) karadan yardım gönderemez.Ama denizden gizlice ‘’Gazeteci vs’’ sıfatlarla gönüllü subaylar gönderir.Bu subaylar içinden Kemal, Enver, Kuşçubaşı Eşref, Süleyman Askeri gibi Osmanlı’nın son döneminin en parlak subayları vardır.
1912 yılında Balkan Savaşları patlak verince İtalya ile İsviçre’nin Lozan şehrinde Uşi Şatosu’nda Uşi Antlaşması imzalanmıştır.Bu antlaşma ile Kuzey Afrika’daki son toprağımız da elden gider.Bu antlaşma ile 12 Ada ve Rodos biz koruyamayacağımız için geçici olarak İtalya’ya bırakılır.Bazı Atatürk düşmanlarının sandığı gibi İsmet Paşa’nın imzaladığı değil, Osmanlı’nın 1912’de imzaladığı I.Lozan Antlaşması ile Ege Adaları elimizden çıkarılır.
1951’de Libya Krallığı kurulur.1963’de Kaddafi askeri bir darbe ile yönetimi ele geçirir.
Libya ile ilgili ilginç bilgileri haftaya devam edelim…