Resmi ismi Yapı Kullanma İzin Belgesi olan halk arasında Oturma Ruhsatı / İskan Ruhsatı olarak da bilinen bu belge konut, işyeri vb taşınmazlarda en önemli belgelerden biridir. Zira kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için en önemli belge bu belgedir. Ayrıca bu belge olmadan taşınmaza ait elektrik, su gibi abonelikleri almak mümkün değildir.
Oturma ruhsatı bina inşaatı tamamlandıktan sonra alınır, bir binanın oturma ruhsatına sahip olması o binanın yapı ruhsatına ve eki olan projelerine, ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yapıldığının resmi göstergesidir.
Bir binanın oturma ruhsatı yoksa binanın müteahhitinin o inşaatta çalıştırdığı inşaat işçilerine ait sigorta prim borcu olabilir, çünkü ilgili idare Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan inşaata ait sigorta prim ‘borcu yoktur’ belgesi olmadan oturma ruhsatını vermiyor, bir başka ifadeyle binanın müteahhitinin sigorta prim borcu varsa o binaya oturma ruhsatı alınamaz. Ayrıca ruhsata/projelerine/imar yönetmeliğine aykırı yapılmış inşaatlarda bu aykırılıkları düzeltmeden oturma ruhsatı alınamamaktadır.
Kişiler hayatı boyunca genellikle bir yada birkaç kez ev sahibi olduğu için, oturma ruhsatı ile çok karşılaşmamaktadır, oturma ruhsatına sahip bir ev aldığında veya oturma ruhsatı almakta zorlanmayan işini düzgün yapan bir müteaahittten inşaat aşamasında ev aldığında bu belgenin önemini çok da anlaşılmamaktadır, bu belgenin önemi bununla ilgili bir sorun yaşandığında ortaya çıkmaktadır ve ev sahiplerine çözümü zor ve yorucu bir süreçle karşı karşıya bırakabilmektedir . Bireysel elektrik, su aboneliği alamamaktan, ikametgah sorununa kadar bir çok sorunla karşılaşılmaktadır. Birde onca yılda yapılmış bir birikimle ve/veya kredi çekip yıllarca borçlanarak alınmış bir ev sonrası yaşanılan kandırılma, aldatılma hissi ve bunun kişide oluşturduğu bunalım da cabası oluyor.
Böyle bir sorunla karşı karşıya olanların çözüm için binanın bulunduğu ilçe belediyesinin imar müdürlüğüne giderek binaya ait yapı kullanma izin belgesinin neden düzenlenemediğini öğrenmek ve bu nedenlere göre bir çözüm planı yapmaları gerekmektedir. Ayrıca gerekiyorsa teknik ve hukuki destek de almalılar.
Bu sorunla karşılaşmamak için ise ev alırken oturma ruhsatı alınmış bir konutu tercih etmeleri veya güvendikleri, piyasa referansları güçlü, işini bilerek ve düzgün şekilde yapan müteahhitleri tercih etmeleri gerekmektedir.
Yazılarımda betondaki su çimento oranı, betonarme taşıyıcı elemanlarda kesme kuvvetinin etkisi gibi teknik ve mühendislik konulardan ziyade inşaat ve gayrimenkul sektöründe toplumu daha çok ilgilendiren kendisinin veya yakınlarının geçmişte karşılaştığı yada gelecekte karşılaşabileceği konular hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım.