Theaceae familyasında yer alan yeşil çay, siyah çayın taze sürgünlerinden üretilen okside olmamış şeklidir. Mayalanmadığı için antioksidan olan polifenolleri bozulmamaktadır.
Yeşil çay kateşinlerden zengindir. Kateşinler, hücre hasarını önlemeye yardımcı olan doğal antioksidanlardır. Bu maddeler vücutta yaşlanmada ve birçok hastalık türüne neden olan serbest radikal oluşumunu azaltır, hücreleri ve molekülleri hasardan korur. Yeşil çay kafein içeriğiyle de dikkat çekmektedir. Yaklaşık 250ml demlenmiş yeşil çay 30-40mg kafein içermektedir. Yeşil çay ayrıca sağlığınıza fayda sağlayabilecek az miktarda mineral içerir.
1- BEYİN İŞLEVLERİNİ GELİŞTİRİR VE BEYNIN YAŞLANMASINI GECİKTİRİR
Yeşil çay içerisinde bulunan kafein nedeniyle vücutta uyku kaçırmaktan daha fazlasını yapar. Uyarıcı bir bileşen olan kafein adenozin adı verilen inhibe edici bir nörotransmitteri bloke ederek beyni etkiler, nöronların aktifleşmesini, dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmiterlerin konsantrasyonunu artırır. Araştırmalar, kafeinin ruh hali, uyanıklık, tepki süresi ve hafıza dâhil olmak üzere beyin fonksiyonunun çeşitli yönlerini iyileştirebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, yeşil çayda tek beyin güçlendirici bileşik kafein değildir. Yeşil çay ayrıca kan-beyin bariyerini geçebilen amino asit L-theanine içerir. L-theanine, anti-anksiyete etkilerine sahip olan inhibitör nörotransmiter GABA'nın aktivitesini arttırır. Ayrıca beyindeki dopamini ve alfa dalgalarının üretimini arttırır.
Yeşil çay sadece kısa vadede beyin fonksiyonunu iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda beyninizi yaşlanmaktan koruyabilir. Alzheimer hastalığı, yaygın bir nörodejeneratif hastalıktır ve yaşlı yetişkinlerde demansın en yaygın nedenidir. Parkinson hastalığı, başka bir yaygın nörodejeneratif hastalıktır ve beyinde dopamin üreten nöronların ölümünü içerir. Birkaç çalışma, yeşil çaydaki kateşin bileşiklerinin nöronlar üzerinde çeşitli koruyucu etkilere sahip olabileceğini ve bunama riskini azalttığını göstermektedir.
2-YAĞ YAKIMINI ARTIRIR VE KiLO VERMENiZE YARDIMCI OLUR
10 sağlıklı erkeği içeren bir çalışmada, yeşil çay ekstresi almak yakılan kalori miktarını % 4 artırmıştır. 12 sağlıklı erkeği içeren bir başka çalışmada, yeşil çay ekstresi, plasebo alanlara kıyasla yağ oksidasyonunu % 17 artırmıştır.
Kafein ayrıca yağ asitlerini yağ dokusundan harekete geçirip enerji olarak kullanıma hazır hale getirerek fiziksel performansı artırmaktadır. İki ayrı inceleme çalışması, kafeinin fiziksel performansı yaklaşık % 11-12 artırabileceğini bildirmiştir. Yeşil çayın metabolizma hızını artırarak kilo vermenize yardımcı olur. Birkaç çalışma, yeşil çayın özellikle karın bölgesinde vücut yağını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
3-KANSER RiSKiNi AZALTIR
Kanser, hücrelerin kontrolsüz büyümesiyle oluşur. Dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Araştırmalar, oksidatif hasarın, kanserler de dâhil olmak üzere kronik hastalıklara yol açabilen kronik inflamasyona yol açabileceğini göstermiştir. Antioksidanlar, oksidatif hasara karşı korunmaya yardımcı olurlar. Yeşil çay mükemmel bir güçlü antioksidan kaynağıdır. Yapılan çalışmalarda yeşil çay tüketimi çok olan kadınların, kadınlarda en yaygın kanserlerden biri olan meme kanserine yakalanma riskinin yaklaşık % 20-30 daha düşük olduğunu bulmuştur. Başka bir çalışma, yeşil çay içen erkeklerin ilerlemiş prostat kanseri riskinin daha düşük olduğunu gözlemlemiştir. Yine faklı bir çalışma da yeşil çay içenlerin kolorektal kanser geliştirme olasılığının yaklaşık% 42 daha az olduğunu göstermiştir.
4-TIP 2 DiYABETi ÖNLER VE KALBi KORUR
Son yıllarda Tip 2 diyabet ( şeker hastalığı ) oranları artmaktadır. Tip 2 diyabet, insülin direncinden veya insülin üretememekten kaynaklanabilecek yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmaktır. Araştırmalar, yeşil çayın insülin duyarlılığını artırabileceğini ve kan şekeri seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir. Toplam 286.701 kişiyle yapılan 7 çalışmaya göre, yeşil çay içenlerin diyabet riski % 18 daha düşüktür.
Kalp hastalığı ve felç dâhil Kardiyovasküler hastalıklar dünya çapında önde gelen ölüm nedenleridir. Araştırmalar, yeşil çayın bu hastalıklar için ana risk faktörleri olan toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Yeşil çay, LDL yi kalp hastalığına giden yolun bir parçası olan oksidasyondan koruyan kanın antioksidan kapasitesini de arttırmaktadır. Faydalı etkileri göz önüne alındığında, yeşil çay içen kişilerin Kardiyovasküler hastalıktan ölme riskinin % 31'e kadar daha düşük olması şaşırtıcı olmayabilir.
5-AĞIZ KOKUSUNU AZALTIR
Yeşil çayda bulunan kateşinlerin ağız sağlığı için de faydaları vardır. Araştırmalar kateşinlerin bakteri üremesini baskılayarak potansiyel olarak enfeksiyon riskini azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, yeşil çayın ağız kokusunu azaltabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
Yeşil çayın yan etkilerine baktığımızda içerisindeki kafeinden dolayı uykusuzluk, ishal ve iştahsızlık gibi yan etkiler oluşabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca hamile kadınların günde 2-3 bardaktan fazla içmemesi gerekir. Yine lohusa ve emzikli kadınlarda uykusuzluğa neden olacağı için tüketimi sınırlandırılmalıdır.