Önümüzdeki günlerde Asgari Ücret tespit komisyonu tarafından belirlenecek olan İşverenlerin ve çalışanların merakla bekledikleri 2022 yılı asgari ücret tutarlarının tespit edilmesine günler kala kafalarda soru işaretleri belirmeye başladı.
Asgari ücrete yapılması ihtimal yüksek oranda artış olması durumunda, işçiler bu durum karşısında memnun olacakken, bu durum işverenleri zor duruma sokacak gibi görünüyor.
2021 yılında uygulanan asgari ücretin işverene maliyeti 4.203,56 TL olurken pandemi sonrası yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle işverenler tespit edilecek olan asgari ücreti merakla beklemeye koyuldular. 2022 Yılında önemli bir oranda artış beklenen asgari ücretin işverene maliyetinin artacak olması iş dünyasında çeşitli sorunlara yol açacağı düşünülmektedir.
2021 Yılı Asgari ücretin işverene maliyeti
Yeni asgari ücret tutarının işverene maliyeti ve işverenlerin bu maliyet içerisinde ödemesi gereken vergi paylarını aşağıdaki tablodaki gibidir.


TUTARLAR AYLIK (TL)
Net Ücret 2.825,90 TL
Brüt Ücret 3.577,50 TL
SGK Primi İşçi Payı (% 15,5) 554,51 TL
İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı (% 1) 71,55 TL
Asgari Ücretin İşverene Maliyeti 4.203,56 TL

Not: Gelir vergisi hesabı için bekâr ücretli çalışan için geçerli olan asgari geçim indirimi tutarı dikkate alınmıştır.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 28.12.2020 tarih ve 2020/1 no.lu kararı’na göre 2021 yılı asgari ücretin işverene maliyetinin hesabı yukarıdaki tabloda gösterilmiştir. Özellikle artan gider kalemlerinin yanı sıra artış gözlenecek olan asgari ücret maliyeti ile işverenler gider kalemlerini düşürebilmek adına personel sayılarında azaltmak, personelleri ücretsiz izine çıkarmak, kayıt dışı (sigortasız) işçi çalıştırmak, özellikle yabancı uyruklu sigortasız işçi çalıştırmak gibi yöntemlere başvurabilirler.
İşverenlerin bu yöntemlere başvurmamaları ve çalışanlarda oluşabilecek mağduriyetleri ortadan kaldırabilmek adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışanlar ve işverenler için uygulamakta olduğu bazı teşvikler ve muafiyetlerin üzerinde durmakta fayda var.

Piyasa koşullarında ekonomik koşulların iyileştirilmesi adına asgari ücret üzerinden alınan prim ücretinde 5510 sayılı kanuna istinaden % 5 indirim uygulanmaktadır. Öte yandan 4447 sayılı kanuna ek olarak sanayi imalat ve bilişim sektörüne özel 17103 sayılı kanun ile birlikte diğer tüm sektörler için 27103 sayılı kanunlar SSK prim ücretinde asgari ücret seviyesine kadar %100 prim muafiyeti sağlamakla beraber personel gelir stopajında %15 dilime kadar muafiyet sağlamaktadır. Bunun Yanı sıra 4447 sayılı kanuna ek 6111 sayılı kanun ile birlikte personel şartları sağlandığı takdirde prim ücretinde %50 indirim sağlanmaktadır.

İşverenlerin bu teşvikler ve muafiyetlerden faydalanması sayesinde asgari ücret üzerine yapılacak olan artış ile işverenlere yüklenen maliyetlerin önemli bir kısmından muaf olmaları söz konusu olacaktır. Bu sayede personel başına düşen maliyet oranı düşecek ve işsizlik oranında da artışın önüne geçilecek olup, işverenler tarafından personel çıkarma, ücretsiz izin ve kayıt dışı istihdam gibi yöntemlere başvurma oranının azalacağı düşünülmektedir.