Günlük hayatta kulaktan kulağa dolaşan birçok bilgi var. Herkes her şey hakkında bilgi sahibi. Ancak doğru bildiğimiz yanlışlarda var. Yapılan araştırmalar sonucunda teknoloji, sağlık, insan ve birçok madde altında doğru bildiğimiz yanlışların sırlaması yapıldı. İşte yanlış bildiğimiz o maddeler bugünkü köşemizde.
Dört tane tat alma duyumuz var: Tatlı, tuzlu, acı ve ekşi tatların yanı sıra dilimizde ‘umami’ adı verilen tuzlu ve ete benzeyen tatları algılayabilen bir tat tomurcuğu var.
Yemek yedikten sonra yüzmek zararlı: Yemek yedikten kısa süre sonra yüzmek vücudumuza kramp girme ihtimalini arttırmaz. Fakat alkol tüketme ve boğulma arasında bağlantı vardır.
Yutulan sakızın sindirilmesi yıllar alır: Sakızlar genellikle sindirilmez. Diğer maddelerin geçtiği hızda sindirim sisteminden geçebilirler.
İnsanların beş duyusu vardır: Görme, koklama, tat alma, dokunma ve işitme duyularının yanı sıra insanlar denge, ivme, duruş, acı, sıcaklık, basınç ve susama gibi en az 20 tane daha duyuya sahip.
İşaret dili tektir: Uluslararası İşaret Dili’ni saymazsak, her ülke kendine ait işaret diline sahiptir. Hatta bazı ülkelerde birden fazla işaret dili vardır.
Güneş sarı renktir: Güneş’in rengi aslında beyazdır fakat atmosferik saçılmadan dolayı Güneş’in rengi sarı, kırmızı, turuncu hatta morumsu görünebilir.
Beş saatten az uykuyla idare edebilirsiniz: Bu, insan sağlığına en fazla zarar veren saptamalardan biri. Sürekli olarak beş saat veya daha kısa süre uyumanın insan sağlığına zarar verdiğine dair bilimsel kanıt var. Kalp hastalıkları, inme riskini artırabilir. Herkes en yedi-sekiz saat uyumalı.
Grip aşısı gribe yol açar: Grip aşısının gribe yol açtığı bilgisi yanlıştır. Grip aşısı sizi korumak için ölü bir virüs kullanır. Ölü virüsler sizi hasta etmez, hastalığa yol açmak için de canlanamaz. Onlar ölüdür. Olan ise muhtemelen aşının kötü etkisine maruz kalmanız, ağrı çekmeniz ve ateşinizin çıkmasıdır. Bu grip değildir. Bu sadece aşı olmanın kötü bir etkisidir.
Şeker çocukları hiperaktif yapıyor: Şu ana kadar en az 12 ayrı çalışma çocukların yiyeceklerinin içindeki şeker seviyesini araştırdı. Fakat hiçbiri az şeker yiyen ya da çok şeker yiyen çocukların davranışları ile arada bir bağlantı kuramadı. Bu araştırmalarda şekerlemeler, çikolata ve doğal şekerler baz alındı. Şekere hassasiyeti olduğu düşünülen çocuklarla yapılan araştırmalarda bile çocuklar, şeker diyeti yapanlardan farklı bir davranış sergilemedi.
Devekuşları bir şeyden korktuğunda başlarını kuma gömer: Aslında yumurtalarını gömmek için toprağı kazarlar. Yumurtaları sık sık kontrol ettikleri için kafaları hep aşağıdadır.
Akıllı telefonları gece şarjda bırakmak piline zarar verir: Akıllı telefonlar pil dolduğunda elektrik akımını keserler.
Japon balıklarının hafızası 3 saniyedir: Bilim insanları Japon balıklarının hafızasının 1 ay olduğunu tahmin ediyor.
Kahvaltı yapmak obeziteyi engelleyen en önemli unsurlardan: İki üniversitenin araştırmasına göre kahvaltı yapmanın kiloya etkisi yok.
Doğru bildiğimiz yanlışlar
AYŞE AKTAŞ
Yorumlar
Trend Haberler
ATM'lerde büyük yenilik! Para çekme ve yatırma eskisi gibi olmayacak
Aydınlı öğretmen ülke gündemine oturdu: Velilere öyle bir mesaj attı ki…
Aydın-Denizli Otoyolu işletmecisi uyardı! Sürücüler buna dikkat etsin
5 bin TL'lik banknot hareketliliği! Birbiri ardına açıklamalar yapıldı
Sürücüler dikkat! Aydın’da sıkı yönetim ilan edildi
Aydın'da o iki ürün uçuşa geçti! Üreticiler bayram ediyor
Reklam