Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir paylaşıma denk geldim. Yapılan paylaşımda Karacasu’nun Dua Meydanında bulunan saat kulesi eleştirilmiş. Mimar ve ressam Eldar Zeynalov tarafından eski saat kulesi üzerinde yapılan çalışma, geçtiğimiz aylarda tamamlanmış ve vatandaşın beğenisine sunulmuştu. Ben yıllardır Karacasu’ya gidip gelen biri olarak söylüyorum ki Karacasu’da bir değişim var. Karacasu değişmeye ve dönüşmeye başladı. Bir kelebek gibi kozasından çıkmaya hazırlanan Karacasu’da birileri bir şeyler yapıyor ve bunun yankıları ilerleyen yıllarda karşımıza çıkacak bundan eminim.


En başta değindiğim konuya tekrar gelecek olursak; Dua Meydanındaki saat yıllardır tartışılıyor, oraya ne konulsa insanlarımız tarafından beğenilmiyor, bir şekilde eleştirilmeyi başarıyor. Eleştirmek yanlış bir şey değil tabi ki eleştirilebilir, geri dönüşlere göre tekrar düzenlenebilir bunda bir sorun yok. Ancak daha evvelden yapılmış hazır olan bir forma tekrar hayat verilmiş ve bu yapıda hayat bulan alt metinler yalnızca Karacasu’dan izler taşımıyor, Türk dünyasından geçmişten ve günümüzden mesajlar barındırıyor. Hal böyle olunca insanın aklına farklı şeyler geliyor. Yalnızca eleştirmek için eleştirmek bence doğru değil. Eski saat kulesini bir anlam barındırmadığı için ben de eleştirdim ama şimdiki hali ilçenin ve geleneklerimizin yani toprağımızın bir yankısı ve güzel bir çalışma olarak meydandaki yerini aldı. Yine bir takım eksiklikler görülebilir ama en azından bir şeyler yapılıyor, bu da güzel bir başlangıç. Kuru gürültüdense güzel başlangıçlar her zaman daha makuldür.


İlçe gerçek anlamda bir turizm ilçesi olma yolunda doğru adımlar atmaya başladı. Nitekim Ressam Eldar Zeynalov’un Belediye binasına resmettiği antik çağın önemli figürleri, dünyaya açılmanın en belirgin yolu olacak. Düşünsenize aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite’e adanan antik çağın en güzel şehri, yeni yapılarda asırlar sonra tekrar hayat bulacak. İlçeye gelen yabancı biri bu dokunuşları inanın hayranlıkla izleyecek. Karacasu yalnız bu günüyle değil geçmişi ve geleceğiyle birlikte bir bütündür. Şimdi atılan temeller gelecekte güzel inşaların teminatı olacak.

GEYİK HEYKELİ
İlçe merkezindeki parkta bulunan geyik heykeline anlam veremedim. Karacasu ilçesinin geyiği mi meşhur da biz bilmiyoruz. Acaba kaç tane geyik var ve ilçe geyiği ile mi tanınıyor ki ilçe merkezindeki bir parka geyik heykeli koymuşlar.

Karacasu denince genelde çömlek ustaları aklımıza geliyor. İlçe merkezinde bulunan döner kavşaktaki çömlek ustalarının heykelleri mesela güzel bir noktaya yerleştirilmiş ama heykeller estetikten yoksun. İlçenin en önemli tarihi antik kenti Afradisias'taki heykeller ile ilçe merkezindeki heykeli karşılaştığınızda arasındaki uçurumu görebilirsiniz. Yıllar önce yapılan bir heykeldeki estetiği günümüzdeki sanatçılar maalesef yapamıyor.

Ressam Eldar Zeynalov'un saat kulesine yapmış olduğu küçük dokunuşlarla anlamlı bir eser ortaya çıkardı. Şimdi de ilçenin tarihi ve kültürel yapısını belediye binasının duvarlarına resmediyor. Bence eleştirmeden önce geçmişte yapılan ama hiç bir anlam ifade etmeyen eserleri de gözden geçirmek gerekiyor.

karacasuda-bir-seyler-yapiliyor-193363-2f98aaf6b26393a31adf8b413c1b74d4.jpgkaracasuda-bir-seyler-yapiliyor-193363-6f28a221382a6b3186f59a0b194b4619.jpgkaracasuda-bir-seyler-yapiliyor-193363-58fda7a1086cb522720d0dbc0589a46d.jpg