Soğanı dilimlerken, soğan tarafından üretilen kükürt bazlı gaz dışarıya salınımı gözyaşına neden oluyor. İnsanları ağlatan soğan mikropsavar özelliği ile kışın çok tüketilince gribe yakalanma riskini tamamen ortadan kaldırıyor.

***
‘Doğal antibiyotik’ olarak bilinen soğan, tüm yemekleri lezzetlendiriyor. Peki soğanın insan sağlığı üzerindeki faydaları ise saymakla bitmiyor.

***
Vücudun mikroplara karşı savaşçı bir özellik kazanmasını sağlayan soğan eski zamanlardan beri tedavi amaçlı kullanılır. Özellikle baş ağrısı, kalp hastalıkları ve ağız yaralarının tedavisinde kullanılmıştır. Antik çağlardan beri faydaları bilinen soğan, içeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek mikroplarla savaşır.

***
Kolesterolü düzene sokan soğan, özellikle kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Araştırmalara göre soğan ve sarımsak tüketen kişilerin, yumurtalık, bağırsak, gırtlak gibi bazı kanser türlerine yakalanma olasılığının daha az olduğunu gösterir.

***
Aynı zamanda içerdiği bileşenler sayesinde yüksek kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyon gibi hastalıkların önüne geçmeye yardımcı olur. Ayrıca idrar söktürücü soğanın, vücuttan toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine destek olduğu bilinir.

***
Özellikle yaz aylarında domates, salatalık, biber, maydanoz, nane ve soğanla birlikte yapılan salatalar ile bağışıklık sistemi güçlenir ve kilo kontrolü sağlanabilir.

***
Doğal antibiyotik görevi gören soğan, nezle ve soğuk algınlığı ile boğaz iltihabının önlenmesinin yanı sıra, vücuttaki enfeksiyon ve mikroba karşı birer savaşçı edasıyla mücadele eder. Soğan deyip geçmeyin her derde deva.

***

DİĞER YAZILARI