Kıbrıs Doğu Akdeniz’in en önemli adası ve doğal bir “ uçak gemisi” olarak bilinir.
Haritaya baktığımızda kime ait olduğunu adeta parmağı ile gösterir! Lego gibi İskenderun Körfezi’ne yapıştırabilirsiniz!

Kıbrıs adası, Osmanlı devleti tarafından 1571’de fethedilir. Kıbrıs, Venediklilerden alınır. Sokullu Mehmet Paşa’nın, Venediklilerin kolunu kesme hikâyesidir. Aslına bakarsanız Kıbrıs’ın Yunanistan ile bağlantısı da yoktur, Venedik Adasıdır.
Kıbrıs Adası,1878 Berlin Kongresi sırasında 2. Abdülhamid Rusya’ya karşı İngiltere’nin desteğini almak için İngiltere’ye “geçici” olarak verir. Ancak Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’na Almanya’nın yanında girmesini bahane eden İngiltere, Kıbrıs’ı ilhak, kendisine ait olduğunu ilan eder. Osmanlı Devleti’nin bu duruma tepkisi kınamaktan öteye geçmez.
Kıbrıs Adası, İngiliz egemenliğine girdikten sonra Ada’ya çok sayıda Rum nüfusu yerleştirilir. Kıbrıs Adası’nın demografik (nüfus) yapısı değişir. Ada’daki Rumlar ve Yunanistan doymak bilmeyen emperyalist emellerinin sonucu Kıbrıs’ı Yunanistan’a katmak (ki buna “ENOSİS” diyorlardı.) için EOKA örgütüne kurmuşlardır.
EOKA örgütü ve Ortodoks kilisesi, Ada’da kargaşa çıkarırlar ve İngilizlere ve Türklere karşı tedhiş ve terör faaliyetlerinde bulunurlar.
1950’lerde Kıbrıs’ta yaşanan Müslüman katliamları üzerine Türkiye’de halk protesto mitingleri düzenlerler. Ya Taksim! (bölüşme) Ya Ölüm! sloganları ortalığı inletir.
O dönemde Menderes Hükümeti konuyu uluslararası platforma taşır, Londra ve Zürih’te anlaşmalar yapılır ve Türkiye, Yunanistan ve İngiltere “Garantör” devletler olarak Kıbrıs’ta can ve mal güvenliğinin güvencesi olurlar.
Ancak Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi ile EOKA gibi örgütler, Ada’da katliamlara devam ederler. Bu arada Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş önderliğinde Türkler, Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurarlar. Rum saldırganlığına karşı Kıbrıs semalarında Türk savaş uçakları uyarı uçuşu yaparlar. Bunun üzerine ABD’deki güçlü Rum lobisinin etkisiyle Başkan JOHNSON MEŞHUR MEKTUBUNU Türkiye’ye yollar. Beğenmedikleri Eski! Türkiye başbakanı İsmet İnönü’nün cevabı çok sert olur: “Yeni bir dünya kurulur, biz de, orada yerimizi alırız.” Diyerek ABD’ye restini çeker.
20 Temmuz 1974’te CHP-MSP koalisyonu iktidarı döneminde rahmetli Bülent ECEVİT ve Necmettin ERBAKAN ile birlikte Kıbrıs Barış Harekâtı yapılır. “Ayşe’nin Kıbrıs’a tatile çıkması “parolası ile başlatılan Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kıbrıs’ta Türkler ve hatta Rumlar barış içinde yaşamaya başlarlar.
Bu vesileyle Kıbrıs şehitlerini, gazilerini rahmetle anıyoruz.