Sevgili Hedef okurları,

Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Hamilelikte diş çektirebilir miyim?
Öncelikle ilk trimesterde hekimler herhangi bir işlemi önermemektedir. Bebeğin vücut morfolojisiyle ilgili çoğu gelişim bu evrede oluştuğu için ilaç kullanımı ve anestezi uygulaması önerilmektedir. Genellikle en uygun vakit 2.trimester olur; 3 trimesterde de tedavi mümkündür. Lakin bebeğin büyümesiyle beraber anne için stres oluşumu da daha fazla olacağı için önerildiği gibi en uygun evre 2.trimester olarak belirlenmiştir.
2-Hamileyken her antibiyotiği kullanabilir miyim?
Sadece hamilelikte değil her zaman antibiyotik kullanımı çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Gereksiz olarak kullanımı sadece hamilelikte değil normal vücut florası için de zararlıdır. Bakteriyel dirence sebep olarak hastalıklara karşı savaşta vücudu korumasız hale getirebilmektedir. Özellikle hamilelik zamanında antibiyotik kullanımına değinecek olursak öncelikle tetrasiklin grubu kullanımı özelikle bebeğin kemik ve diş gelişimini çok fazla etkilemektedir. Diş mine yapısında bozukluklar oluşmasına sebep olmaktadır. Eğer ki herhangi bir rahatsızlık ve diş probleminde kullanmanız gerekirse mutlaka kadın doğum hekiminize danışmalı; kar-zarar hesabı çok iyi yapılarak karar verilmelidir.
Gelelim bu haftaki konumuza. Bu hafta diş kayıplarında veya diş doku kayıplarında kullandığımız porselen kaplama ve köprü restorasyonlarının yapımında kullanılan porselen yapısından bahsedeceğim.
Estetik nedenlerden dolayı dişler kaplanarak hastanın istediği dişler elde edilebilir. Bazı sebeplerden dolayı aşırı madde kaybına uğramış dişlerin üstüne diş şeklindeki materyallerle kaplanması sağlanır. Bu tip işlemler dişlere zarar vermemekle birlikte dişlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Artık günümüzde pek çok farklı materyalle pek çok farklı restorasyon şekli mevcuttur.
Diş kaplama işlemi her hastaya özel olarak uygulanan bir yöntemdir. Diş hekiminin önerilerinin ardından hastanın bir tercih yapması sağlanır. Hastaya tüm kaplama teknikleri hakkında bilgi vermek ve detaylı olarak anlatmak büyük önem taşır. Aşağıda sıraladığımız diş tekniklerinin her biri farklılık gösterir.
– Porselen
– Zirkonyum
– Empress (Full porselen kaplama)
– Metal kaplama

Diş kaplaması yapılan analizin ardından hastaya uygun olan tedavi yöntemi tercih edilir. Hastanın şikayetlerini göz önünde bulundurmak ve bu doğrultuda bir yöntem tercih etmek hasta memnuniyeti açısından büyük öneme sahiptir. Uzman kişiler dahilinde uygun bir kaplama seçiminden sonra dişin tamamı ya da tedavi edilecek alanının ölçüsü alınır. Bu ölçülere göre zirkonyum, metal desteksiz porselen gibi maddelerle yapılan çalışmanın ardından dişler küçültür ve ölçüler alınarak provalar yapılır. 2-4 gün arasında diş kaplama tedavisi sona erer. Diş kaplamasının ardından bir süre dişlerde hassasiyet sorunu yaşanabilir ancak bu durum kısa süre sonra kendiliğinden geçecektir.
Bu küçültme işlemi eskiden dişi çepeçevre küçültüp şapka gibi yerleştirilen kaplama olarak bilinmekteydi senelerdir. Artık farklı farklı restorasyonlar da mevcuttur. Lamina, inley, onley ve overley gibi parçalı kaplamalar da mevcuttur. Lamina özellikle estetik kaygısı bulunan hastalar için dişin gözüken yüzeylerinin kaplanmasıyla gerçekleştirilmektedir. İnley ,onley ve overley uygulamaları ise dişlerinde genelde sağlam kalan duvarlarının daha da küçültülmemesi için düzenlenerek diş yüzeyine yapıştırılarak uygulanan bir restorasyon şeklidir.
Porselen diş uygulamaları yapısı itibari ile doğal dişe en yakın olma özelliği ve uzun ömürlü bir madde olması itibari ile günümüzde sıkça tercih edilen bir tedavi uygulaması şekline dönüşmüştür. İyi bakımı ile insan ömrünü tamamlayan bu uygulamalar hastaların dertlerine çare olmaktadır.
Siz de dişlerinizle ilgili bu tip restorasyonlar yaptırmak istiyorsanız hekiminize danışmayı ihmal etmeyin.
Sağlıklı günler dilerim.