Sabah uyan ellerini yüzünü yıka, hazırlan çıkarken kapıyı kilitle oradan kapıya dokunduğun için huylan. Kapıyı kilitledikten sonra asansörün düğmesine bas, düğmeye bastıktan sonra ellerim kirlendi düşüncesiyle ıslak mendille sil sonra kolonya dök. Ofise giderken fırına uğra bir şeyler aldıktan sonra tekrar huylan ellerini ıslak mendille sil ve tekrar kolonya dök. Ofise git anahtarla kapıyı aç içeri gir kapıya dokunduğun için ellerini yıka ve kolonya dök. Sonra gün içinde nereye dokunsan bu şüphe tekrar tekrar ellerini yıkamana ve kolonya dökmene neden olsun. Bu saydıklarım sadece sabah rutininin bir kısmını oluşturuyor. Sayamadığım daha niceleri gibi gün içinde yüzlerce kez acaba dokunduğum yerde mikrop var mıydı düşüncesi benim gibi herkesin hayatının merkezine konumlanmış durumda. Bu durum normal yaşantısı olan insanların bile paranoyak olmasına neden olurken paranoyaklığa yatkın insanların ne durumda olduğunu düşünemiyorum.

Tıpta Osesif Kompülsif Bozukluğunun bir yansıması olarak adledilen düzen ve temizlik takıntısının, koronavirüs salgını yaşadığımız şu günlerde hat safhaya çıkmış olabileceğinden endişe duyuyorum. Obsesif Kompülsif bozukluk hastalığı (OKB) insanlarda obsesyon adı verilen ve sürekli tekrar eden düşüncelerin kendilerini rahatsız etmesi sonucu genellikle rahatlama amacıyla ritüel veya kompülsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunulmasıyla karakterize olan bir durumdur. Bu hastalığa sahip insanlar, kontrol altına alamadıkları düşünceler, korkuları ve imgeleri saplantı halinde yaşarlar. Bu düşüncelerin yarattığı kaygı, gerginlik ve kendini tekrar eden davranışlar, ritüeller veya rutinlerin zorunlu hale gelmesine neden olur. OKB hastaları kafalarında dolaşıp duran bu takıntılı düşünceleri önlemek ya da ortadan kaldırmak amacıyla bunları günlük rutin haline getirir.

Bu tür hastalıkların bir travma sonucu ortaya çıkabileceğini de düşünürsek eğer tüm dünyada hayatı durduran bu salgından daha sistemli bir travma olamayacağını da düşünebiliriz. Bu tür küresel krizler insan psikolojisi üzerinde nelere neden olur bilinmez ama bu salgın ortadan kalktığında Obsesif Kompülsif Bozukluğu ve Travma sonrası kaygı bozukluğu şikâyetlerinin artmasından endişe duyuyorum. Şu zor günleri kendimizi bir şifa kaynağı olarak görüp önce kendimizin sağlığını gözetip daha sonra toplumumuzun sağlığını düşünerek hareket etmeyi ve enerjimizi her zaman en üst seviyede tutarak bu süreci atlatmayı diliyorum.