Aniden bastıran yaz sıcaklarında sağlığımız için dikkat etmemiz gereken önemli noktalar var. Hemen hemen herkes yaz aylarının gelmesiyle mutluluk yaşarken hasta olmamaya da dikkat etmeliyiz. Aşırı sıcakların sağlığımızı etkilememesi için uzmanlar bizlere bir dizi uyarılarda bulunuyorlar. Gelin yazın sağlığımız için dikkat etmemiz gerekenler nelermiş bugünkü köşe yazımız da birlikte hatırlayalım.
Sıcak çarpması belirtilerine dikkat edelim. Yaz aylarında sıkça rastladığımız güneş çarpması, sıcaklığın artması ile sağlımızı tehdit eden en önemli durumlardan bir tanesi. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozukluğu, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, nabız hızlanması ilk belirtileri olurken, görme netliğinin bozulması, bilincin kaybolması ileri belirtileri arasındadır. Derhâl bir sağlık merkezine gidilmelidir.
Bol su içmenin önemine vurgu yapmak çok klişe bir başlangıç gibi olabilir ama sadece ne kadar hayati olduğunu anlatmak için atılmış bir adımdır. Sağlıklı bir insanın günde 1,5-2 litre su içmesi gerekir. Özellikle vücudunuzdaki suyun terle atıldığı bu sıcak günlerde bu gereklilik daha da artar. Susuzluk vücudunuzu halsiz düşürür ve dengenizi bozar. Sıcak havaların en büyük düşmanı bol su içmektir.
Sıcak kramplarını önleyin. Genellikle kol ve bacaklarda veya karında aşırı sıcaklardan tuz kaybı ile birlikte sıcak krampları görülmektedir.1 yada 2 bardak tuz içeren sıvı verilmeli, kramp girmiş kasa masaj yapılmalıdır.
Öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. Özellikle risk grubundaki insanlar sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde dışarıya çıkmalıdır. 11.00-16.00 arasında, güneş ışınlarının dik vurduğu saatlerde serin yerlerde olmak çok önemlidir. Bu sebeple işlerinizi erkenden ya da akşamüzeri yapacak şekilde ayarlayın ve bu saatlerde vücudunuzu yormayın
Hafif giyinmeliyiz. Sıcak havalarda terinizi emecek kumaşları ve açık renkli giysileri tercih etmelisiniz. Bu sayede teriniz kolayca emilir ve açık renk giysiler güneş ışınlarını çekmez. Önemli bir diğer husus ise mutlaka güneş gözlüğü kullanma gerekliliğidir. Camları güneş ışınlarını geçirmeyen ve kalitesiz olmayan bir gözlük mutlaka gözünüzde olmalı.
Hafif yiyecekler tercih etmeliyiz. Sıcak havalarda sindirim sisteminizi zorlayacak ve dolayısıyla diğer organlarınızı yoracak yemekler yemekten kaçının. Vücudunuz zaten bir kriz durumuyla başa çıkmaya çalışırken bir de üzerine o yemekleri eritmeyi, depolamayı eklemeyin. Su yönünden zengin sebzeler tüketin ve bol bol su için. Kahve, çay ve şekerli içeceklerin suyun yerini tutmadığını unutmayın.