Geçtiğimiz gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AKP ve MHP’nin oyları ile kabul edilen Ceza İnfaz Yasası, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak dünkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yasa yürürlüğe girdi ve dünden bu yana tahliyeler başladı. Her zaman olduğu gibi bu yasa da TBMM’nin tamamının üzerinde uzlaştığı bir yasa olmadı. Muhalefet yine yasaya tepki gösteriyor. Vatandaşa karşı işlenen suçların affedildiği, ama yazdığı yazılar nedeni ile tutuklu veya hükümlü bulunanların kapsam dışında bırakıldığı görüşünde. Bu nedenle de muhalefet yasayı önümüzdeki hafta içerisinde Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye çalışıyor.
Yasaya gelen tepkiler nasıl?
Tuncay Özkan: Tayyip affıyla; hırsız, gaspçı, çocukları fuhşa sürükleyenler affedildi Özkan, "Tayyip affıyla; Mafya, hırsız, gaspçı, çocukları fuhşa sürükleyen, çocuk pornografisi suçları affedildi. Gazeteci Terkoğlu, Pehlivan ve Ağırel hapiste kaldı. Atatürk Havalimanı hastaneye çevrilmedi, yandaşa para kazandırmak için Rönesans Holding’e verildi"
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “Eğer dün çıkarttığımız af yasasını adil, eşit, her şeyi kucaklayan bir yasa olarak görüyorsanız ki gördüğünüz için evet dediniz, biz görmediğimiz için hayır dedik, bugün gelin, gerçekten affa ihtiyacı olanlara bu yardım elini uzatalım diyorum” ifadelerini kullandı.
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan "Gazetecileri, avukatları, öğrencileri, siyasetçileri düşüncesinden ötürü cezaevinde olan yurttaşları tahliye etmeyen bir infaz düzenlemesi adalet dağıtamaz." İfadelerini kullanarak şunları söylüyor.
“Adalete güven duygusu yüzde yirmiye düştü. Bu durum AKP seçmeninin yarısının adalete güvenmediğini gösteriyor" diyen Bakan, “Böyle bir durumda öncelikle yargıyı bu kadar siyasallaştıran sizlerin, sonrasında ise hepimizin ortak sorumluluğu adalete güveni yeniden inşa etmekten geçer. Her ne kadar 18 saatlik komisyon çalışmasında muhalefetin hiçbir önerisini değerlendirmemiş olsanız da hala geç değil! Burada hepimizin vicdani sorumluluğunu ortadan kaldıracak adil bir düzenlemeyi hayata geçirebiliriz. Emile Zola’nın meşhur Dreyfus Davası’nda söylediği gibi, ‘Bir kişiye karşı yapılmış haksızlık, bütün insanlığa karşı yapılmış haksızlık demektir.’ Bu düzenlemeyle on binlerce insana haksızlık ediliyor” dedi.
Öyle anlaşılıyor ki, yine tam bir eşitlik, tam bir adalet sağlanabilmiş görünmüyor. Muhalefet penceresinden bakıldığında durum böyle; iktidar penceresinden bakmak gerekirse Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadelerine kulak vermek yeterli olur sanırım.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "AK Parti ve MHP'nin gayretiyle teklife dönüşen ve genel kurulda kabul edilen bu düzenleme oldukça önemli yenilikler getiriyor.
Ceza kanunumuzdaki suç ve yaptırım dengesini tümüyle yeniden ele alacak kapsamlı bir çalışmaya şimdiden başladık." Yorumunu yapıyor.
Son bir şey söylemek gerekirse eğer Yazar Can Yılmaz’ın söylediklerine bakmak gerektiğini düşünüyorum. Bakın Yazar Can Yılmaz yasayı nasıl yorumluyor:
“13 yaşındaki çocuğa ‘tecavüz’ eden, evlendiyse hapisten çıkıyor. Bu tecavüzden mutlu bir evlilik, sağlıklı çocuklar ve sıcacık bir yuva bekleniyor olmalı. Çocuğa ‘tecavüz’ edeni yıllarca hapiste tutmak lazım niye adama düğün yapıyoruz?”
Ceza İnfaz Yasası yürürlüğe girdi; bu yasadan binlerce insan yararlanarak özgürlüğüne kavuşacaklar. Ne var ki, vicdanlar ne kadar rahat olacak tartışılır. Burada attığı bir twitter, yazdığı bir yazı nedeni ile tutuklu veya hükümlü gazetecilerin hala içeride olması Adalette eşitliğini ne kadar sağlandığını düşündürüyor ve bu yasa Adalette eşitliği sağlıyor mu sorusunu sorduruyor.
Siz ne dersiniz gazeteciler, siyasetçiler, yazarlar yazdıkları için cezaevlerinde iken bu yasa Adalette eşitliği sağlıyor mu?