Aydın’da dünden bu güne aynı konuları işlemekten gına gelse de sürekli damla taşı deler misali ilin kronik sorunlarına dönük dillendirdiğimiz konulardan bazılarının zaman içerisinde çözüme kavuşması bizi mutlu etmiyor değil!
***
Ne yazık ki şehircilik anlamındaysa ilimizdeki bazı ilçelerimizin imar faciası görünümlerinin de bir gün iş başına gelecek yöneticilerin ,‘Dünya’daki belediyecilik uygulamalarını doğru uyarlamasıyla aşılacağını düşünsem de bazen umutsuzluğa kapılmıyor değiliz!
***
Örneğin Söke’de senelerdir kronik sorunlarından olan trafik keşmekeşinin bir türlü çözüme kavuşturulamamasıyla beraber şehrin adeta kendi içinde, genişleme alanı daralmış, ortasından geçen Aydın Caddesi’ne paralel bir fay hattı üzerinde kurulduğunu da hesaba katarsak, imar anlamında geç kalınmışlık da bariz olarak göze çarpıyor!
***
Çine’de de ciddi anlamda imar faciası uygulamalar yok değil! Esasen bir çok ilçemizde ciddi anlamda ‘Kentsel Dönüşüm’e ihtiyaç duyulduğu da bir gerçek ancak bu noktada esaslı bir irade ortaya konulamadığı da ortada.
Tüm bunların yanı sıra Aydın, halen ‘Deprem Master Planı’na da sahip değil!
***
Bu noktada da geç kalınmadan bu planın yerel yönetim eliyle ve diğer kurumlarla da paydaş bir işbirliği içerisinde hayata geçirilmesi gerekiyor!
***
Nazilli’de örneğin 2017 yılında riskli alan ilan edilen Karaçay Mahallesi’nde 5 yıl geçmesine karşın bir türlü kentsel dönüşüm başlatılmadı.
***
Biz bu durumu geçtiğimiz süreçte, “Nazilli’de bin kişinin hayatı pamuk ipliğine bağlı” başlığıyla manşetten de duyurduk. Ancak gelinen noktada bir arpa boyu yol halen katedilemedi.
***
Yine Efeler’e baktığımızda Ilıcabaşı Mahallesi’nde de kentsel dönüşümün sürüncemede kaldığı biliniyor! 10 yıldır yaşanan proje muammasına ilişkin yaşanan sıkıntı da ortada. Vatandaşın yaşadığı evlere baktığımızda adeta tel tel dökülüyor. Yarın Allah korusun sarsıcı bir depremde, Ilıcabaşı’nın hali ne olur inanın düşünmek bile istemiyorum.
***
Yine iki yıl önce Merkez üssü Sisam olan depremin Kuşadası’nda ve İzmir’de bıraktığı tahribatta gün gibi ortada.
***
Sisam’da o depremden sadece iki kişinin öldüğü ve eski yapılarda yıkım yaşandığı biliniyor.
***
Ancak Aydın Kuşadası’na baktığımızdaysa bu deprem ilçedeki 400 aileyi evsiz duruma düşürmüştü. Bu noktada Kuşadası’nda da acilen ‘Kentsel Dönüşüm’ün hayata geçirilmesi şart!
***
Tabi sadece Kuşadası değil Söke ve bir çok ilçemizde de Kentsel Dönüşüm noktasında bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor.
Umarız Aydın için geç olmaz!
***