Bir insan korktuğunda vücudu adrenalin salgılar. Örneğin bir köpek gördünüz size dişlerini gösteriyor. Sizin beyniniz köpeğin sizi ısıracağını algılayıp adrenalin hormonu salgılamaya başlıyor. Bu durumda ya köpekle baş etmeyi seçecek ya da kaçacaksınız. İşte ortada bir köpek yokken veya herhangi bir tehdit yokken -tabi ki bu tehdit yok algısı bizim algımız- adrenalin hormonunun çok fazla salgılanması veya kişinin içinde bulunduğu durumdan bağımsız korkunun ortaya çıkmasına kaygı bozukluğu deniyor.
Bazı kişiler herhangi bir durumdan bağımsız ne zaman ve nerede olacağı belirsiz kaygı nöbetleri geçirebiliyorlar. Kaygı nöbetlerinin belirtileri şöyle sıralanabilir: Boğuluyormuş hissi, ellerde ve ayaklarda ya da vücudun belirli yerlerinde uyuşmalar, karına kramp girmesi, mide bulantısı, göğüste sıkışma hissi, ateş basması, terleme, özellikle kalbin çok hızlı atması, kalp krizi geçireceğini düşünme, kontrolü kaybedip bayılacağını düşünme ve çevredeki insanların yabancılaştığı hissi…
Peki Panik Atağı Neden Olur?
1- Genetik Faktörler
Kardeşler arasında yapılan bir araştırmaya göre, kardeşlerden biri panik atak geçiriyorsa diğerinin de geçirme riskinin %57 gibi yüksek bir oranda olduğu ortaya koyulmuştur. Yapılan başka bir çalışma ise panik atak riskinin %40'ının genetik tabanlı olduğunu göstermiştir. Yine de tamamıyla genetik faktörlerin etkili olduğunu söyleyemeyiz.
2- Taciz Ve Travma
Cinsel tacize ya da tecavüze uğramak panik atağın ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Günümüzde kadına şiddet ve cinsel taciz olaylarına artması bile kişilerde bir rahatsızlık uyandırabilir.
3- Stres
Eğer kişi hayatının bir döneminde yıpratıcı ve sarsıcı olaylar (sevdiklerinin ölümü, boşanma, ayrılık, intihar, iflas, doğum) yaşadıysa yaşadığı bu yoğun stres onun panik atak nöbetleri geçirmesine sebep olabilir.
4- Beyin
Giriş cümlemde belirttiğim gibi beyin kişiyi savaş yada kaç ikileminde bırakarak herhangi bir durumdan bağımsız olarak veya herhangi bir tehlikeden bağımsız olarak kaygı durumuna sokabilir.
Peki hayatında bir kere panik atağı geçiren birisi neden bir daha panik atağı geçireceğini düşünür ve beklemeye koyulur. Atak geçiren kişi tekrar atağın geleceğine inanır çünkü bu inanç sonrasında stres ve kaygı ile yüklenir ve kaygı arttıkça atak ihtimali artar ve kaygı sonrası “yine geçirirsem” endişeleri ortaya çıkar. Bu endişelerin neticesinde de tekrar panik atağı geçirme olasılığı artar
Panik Atağı Nasıl Tedavi Ederiz?
1- Psikoterapi
Kişi panik atağı nöbetlerinde yaşadıklarını veya nöbetlerden önce ve sonra yaşadıklarını uzman bir terapistle konuşarak bilinç düzeyini arttırıp rahatsızlığın seviyesini düşürebilir hatta yok bile edebilir.
2- İlaç Kullanımı
Bir doktora başvurduğunuzda doktorunuz size panik atak krizlerinin yarattığı fiziksel semptomları azaltmak için ilaç tedavisi uygulamayı uygun görebilir. İleriki dönemlerde oluşabilecek atakları önlemek adına genellikle antidepresan ilaçlar reçete edilir.